Skip to main content

Επιλεκτική «ευαισθησία» της ΝΔ στην κριτική Δούκα για τις πυρκαγιές

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Η ΝΔ επιβεβαίωσε ότι ο Χάρης Δούκας αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς απάντησε άμεσα και με ιδιαίτερη οξύτητα στα σχόλια του Δημάρχου Αθηναίων περί «ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας του “επιτελικού” κράτους»

Μόνο στον Δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, επέλεξε να απαντήσει χθες η ΝΔ, και μάλιστα με ειρωνεία, για όσα καταλόγισε εκείνος στην κυβέρνηση για τη δασική πυρκαγιά που εισήλθε στην πρωτεύουσα ενώ αντίθετα άφησε ασχολίαστες τις αντίστοιχες, αν όχι σφοδρότερες, επικρίσεις άλλων υποψήφιων για την ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη.

Η ΝΔ επιβεβαίωσε ότι ο Χάρης Δούκας αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς απάντησε άμεσα και με ιδιαίτερη οξύτητα στα σχόλια του Δημάρχου Αθηναίων περί «ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας του “επιτελικού” κράτους».

Με οργισμένη ανακοίνωση ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Δούκα καταλογίζοντάς του ότι «δεν είναι ποτέ στην πόλη του» και τον προέτρεψε φανερά ενοχλημένος «να ασχοληθεί πρώτα με τα στοιχειώδη του Δήμου του, μήπως, για αρχή, μαζέψει κανένα σκουπίδι». «Ακολούθως, ας ρίξει 5 βαθμούς την θερμοκρασία της Αθήνας, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Μετά από όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε με προσοχή τις προτάσεις του και για την πολιτική προστασία» πρόσθεσε στην εμφανώς κριτική του προς τον κ. Δούκα.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη δασική πυρκαγιά που μετατράπηκε σε αστική άσκησαν χθες τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και οι άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ. Όμως η ΝΔ δεν επέδειξε αντίστοιχα αντανακλαστικά στην περίπτωσή τους επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη κομματικής «γραμμής» για την απαξίωση του Χάρη Δούκα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο.

Κατρίνης: Μαζί με τη ΝΔ κάηκε και το επιτελικό κράτος

Επισημαίνεται ότι ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που άσκησε κριτική στη ΝΔ για την αδυναμία του «επιτελικού κράτους» να σταματήσει τη φωτιά από τον Βαρνάβα μέχρι το Χαλάνδρι ήταν ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε πρωτοφανές ότι το «επιτελικό κράτος» έφερε τη φωτιά μέσα στον αστικό ιστό και ζήτησε σε οξύ τόνο να σταματήσουν οι «θεατρικού τύπου επισκέψεις του Πρωθυπουργού και των υπουργών στο Συντονιστικό».

Ανδρουλάκης: Στο ίδιο έργο θεατές

Αναπάντητες από τη ΝΔ έμειναν, όμως, και οι επικρίσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. «Δυστυχώς και φέτος είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πυρκαγιές και καταστροφές ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της

πρωτεύουσας. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα άμεσα στα σχέδια πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας, με ενεργότερο ρόλο της δασικής υπηρεσίας και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην πρόληψη κατά τους χειμερινούς μήνες» είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις πυρόπληκτες περιοχές του Μαραθώνα.

Γερουλάνος: Η πρωτεύουσα κυριολεκτικά βομβαρδίστηκε

Ευθείες βολές που έμειναν επίσης ασχολίαστες από τη ΝΔ επέρριψε στην κυβέρνηση και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος ζήτησε μάλιστα και την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. «Η πρωτεύουσα κυριολεκτικά βομβαρδίστηκε. Και αυτό δεν μπορεί να είναι κανονικότητα. Το πόσο ανίκανη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το προφανέστερο πρόβλημα, που ελπίζω να το λύσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο δε αρμόδιος Υπουργός πρέπει να φύγει χθες» δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Διαμαντοπούλου: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο πρόληψης

Κάτω από τα ραντάρ της ΝΔ πέρασε και η κριτική της Άννας Διαμαντοπούλου η οποία μέχρι πρόσφατα χειροκροτούσε τις ενέργειες του «επιτελικού κράτους» αλλά χθες μίλησε για έλλειψη «συντονισμού». «Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο πρόληψης, δεν έχει συντονίσει κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνία. Επιμένει στο βλέποντας και κάνοντας, επαναλαμβάνοντας μεθόδους του παρελθόντος με τρομακτικές επιπτώσεις» τόνισε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς τα λεγόμενά της να ενοχλήσουν, όπως φάνηκε, το Μέγαρο Μαξίμου.