Skip to main content

«Αττίλας» II: Η μαύρη επέτειος που παγίωσε τη διχοτόμηση και οι φόβοι για νέα όξυνση

Η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη απομακρύνει το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης

Μετά την πρώτη «μαύρη» επέτειο των 50 χρόνων από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την προκλητική παρουσία της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα να ανεβούν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, υπάρχουν φόβοι για νέα όξυνση καθώς στις 14-16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εισβολή, Αττίλας ΙΙ με την Τουρκία να καταλαμβάνει περίπου το 38% της έκτασης του νησιού μέσα σε τρεις μόλις ημέρες.

Η σχετικά καλή κατανόηση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην επανέναρξη συνομιλιών, εκτιμά η Αθήνα, όμως η Τουρκία εμφανίζεται αδιάλλακτη και ζητά να αναγνωριστεί ισότιμο κυρίαρχο το παράνομο ψευδοκράτος για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη πλευρά η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει και δηλώνει ότι επιθυμεί λύση στην βάση των αποφάσεων ΟΗΕ.

«Ναυάγησε» το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης

Ενόσω όμως η Αθήνα δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια πολυμερής διάσκεψη, δηλαδή να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, Λευκωσία και εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, αυτό φαίνεται να «ναυάγησε» καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο νέας τριμερούς συνάντησης με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δεν υπάρχει κοινός τόπος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

«Δεν θα εγκρίνουμε τριμερή συνάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν υπάρχει έδαφος για μια τέτοια συνάντηση. Η θέση μας σχετικά με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι σαφής. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς», πρόσθεσε.

Τη στάση του Ερσίν Τατάρ σχολίασε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε πως η στάση Τουρκοκύπριου ηγέτη «είναι ένδειξη απαξίωσης πρωτίστως προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά την ίδια στιγμή και προς τη διεθνή κοινότητα, τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και την ΕΕ».

Πάντως, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη -στο πλαίσιο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- είναι αβέβαιο το κατά πόσο θα υπάρξουν περιθώρια ώστε να μπουν στο τραπέζι και βαριά θέματα ενώ για το ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών η Άγκυρα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αλλάξει γραμμή και θα εμφανιστεί ότι θέλει λύση χωρίς να θέτει εμπόδια.

Διαβάστε επίσης:

Όχι σε δυο κράτη στην Κύπρο, δεν μπαίνουν για συζήτηση τα δικαιώματα της μειονότητας απαντά η Αθήνα στον Ερντογάν

Τούρκος ΥΠΑΜ για Κυπριακό: Η στάση προς μια λύση δύο κρατών, θα συνεχιστεί