Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Γραμμή Κουμουνδούρου σε στελέχη για δημόσια στήριξη Κασσελάκη στο ζήτημα της έδρας Ηλιόπουλου

Ο Όθωνας Ηλιόπουλος με τον Στέφανο Κασσελάκη στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μετά και την άμεση διευκρίνιση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι την έδρα δικαιούται η πρώτη επιλαχούσα Πόπη Τσαπανίδου

Γραμμή στα στελέχη του δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υποστηρίξουν δημοσίως το αίτημα παραχώρησης της έδρας του παραιτηθέντα βουλευτή Όθωνα Ηλιόπουλου στον πρόεδρο του κόμματος και έκτο επιλαχόντα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Στέφανο Κασσελάκη.

Με την ανακοίνωση της επιστολής παραίτησης του κ. Ηλιόπουλου και την άμεση διευκρίνιση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι την έδρα δικαιούται η πρώτη επιλαχούσα Πόπη Τσαπανίδου, η Κουμουνδούρου έδωσε «γραμμή» στα στελέχη της να υποστηρίξουν με δημόσιες, σχεδόν πανομοιότυπες, δηλώσεις τους το αίτημα παράκαμψης των πρώτων πέντε επιλαχόντων ώστε να καταλήξει η έδρα στον κ. Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία η έδρα παραχωρείται στην κυρία Τσαπανίδου, ενώ οι επόμενοι στη σειρά είναι οι Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Θανάσης Τσακρής (έχει προσχωρήσει στον Κόσμο) και Ζωρζέτα Λάλη (έχει προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά).

Τζάκρη: Να γίνει σεβαστή η επιθυμία του Οθ. Ηλιόπουλου

Την αρχή έκανε το Σάββατο το βράδυ η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία του κ. Ηλιόπουλου και η έδρα να μην παραχωρηθεί στους επιλαχόντες, αλλά στον κ. Κασσελάκη. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει «για να μην αλλοιωθεί ένα από τα ουσιώδη σημαινόμενα της εκλογής του, δηλαδή η φυσική εκπροσώπηση του Ελληνισμού της Διασποράς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Αυλωνίτης: Θεωρώ ότι η έδρα ανήκει στον Στ. Κασσελάκη

Ακολούθησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος με δημόσια δήλωση και σχετικό Δελτίο Τύπου εξέφρασε την άποψη ότι η έδρα «ανήκει» στον κ. Κασσελάκη. «Είναι ξεκάθαρη η βούληση του άξιου συναδέλφου, του μέγιστου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου, στην επιστολή παραίτησής του: “…παραιτούμαι υπέρ του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη”, αναφέρει και υπερασπιζόμενος τους αγώνες που δώσαμε για μια σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα, δηλώνει την πεποίθησή του ότι η σκέψη του αυτή αντανακλά τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό» σημείωσε. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο κ. Αυλωνίτης έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και προχώρησε χθες σε δεύτερη δημόσια δήλωση στήριξης του κ. Κασσελάκη, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Ηλιόπουλος παραιτήθηκε «υπέρ του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

Κασιμάτη: Το ψηφοδέλτιο ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, η οποία υποστήριξε ότι η έδρα πρέπει να πάει στο «πανάξιο τέκνο του ελληνισμού της διασποράς» Στέφανο Κασσελάκη. «Η ευκαιρία αυτή είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, να γίνει ο πρώτος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικός πρωθυπουργός, όντας ο ίδιος απόδημος Έλληνας και πανάξιο τέκνο του Ελληνισμού της Διασποράς. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανήκει πρωταρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ψηφοφόρους του, που έχουν ήδη εκλέξει πρώτο μεταξύ ίσων τον Στέφανο Κασσελάκη» σημείωσε. «Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!​» κατέληξε.

Π. Παππάς: Αυτονόητη υποχρέωση να διευκολυνθεί ο κ. Κασσελάκης

Αντίστοιχα ο στενός συνεργάτης του κ. Κασσελάκη Πέτρος Παππάς χαρακτήρισε «υποχρέωση» και μάλιστα «αυτονόητη» την παραίτηση των πέντε επιλαχόντων υπέρ του κ. Κασσελάκη. «Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική συγκυρία για όλους τους Έλληνες, θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση των υπολοίπων επιλαχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να διευκολύνουν την παράταξή μας, ώστε να έχει τον πρόεδρό της στα έδρανα του Κοινοβουλίου» σημείωσε.

Β. Κόκκαλης: Η ηθική επιτάσσει να πάρει την έδρα ο κ. Κασσελάκης

Στο ίδιο πνεύμα, αλλά με διαφορετική επιχειρηματολογία, ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε ότι η έδρα πρέπει να παραχωρηθεί στον κ. Κασσελάκη για λόγους ηθικής. «Παρόλο που η προσωπική επιθυμία του παραιτηθέντος κ. Ηλιόπουλου να καταλήξει η έδρα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, δεν ασκεί επιρροή σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, εντούτοις η ανάγκη συνέχισης εκπροσώπησης του απόδημου Ελληνισμού, αλλά και η ηθική στην προκείμενη συγκυρία, επιτάσσει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να βρίσκεται εντός του κοινοβουλίου» είπε.

Σβίγκου: Πολιτικά αναγκαίο και θεσμικά ορθό να δοθεί η έδρα στον κ. Κασσελάκη

Τον κύκλο της δημόσιας στήριξης του κ. Κασσελάκη ολοκλήρωσε χθες η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου. «Η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Βουλή από τον πρόεδρό του, μετά την παραίτηση του κορυφαίου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου που τίμησε την Κ.Ο. μας, είναι πολιτικά αναγκαία και θεσμικά ορθή» ισχυρίστηκε.