Skip to main content

Διαψεύδει η Λευκωσία τα περί κλεισίματος του εναέριου χώρου της Κύπρου

Αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης

Διαψεύδει τις φήμες και αναρτήσεις για υποτιθέμενο κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κύπρου, η Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη η Κυπριακή Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και οι πτήσεις από και προς την Κύπρο πραγματοποιούνται κανονικά.

Συγκεκριμένα η ανάρτηση σημειώνει: «Σχετικά με φήμες και αναρτήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για υποτιθέμενο κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κύπρου, η Κυπριακή Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και οι πτήσεις από και προς την Κύπρο πραγματοποιούνται κανονικά».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως ο ρόλος της Κύπρου είναι να λειτουργήσει ως γέφυρα ασφαλείας στην περιοχή, σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση και χώρες επιλέξουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, η οποία θα επηρεάσει σαφέστατα όλη την περιοχή», τόνισε, σημειώνοντας ότι από κυπριακής πλευράς «είμαστε πάρα πολύ ενεργοί στις επαφές που έχουμε σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει».

«Γίνονται όλες οι απαραίτητες προεργασίες, είμαστε σε επαφή με τις διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών οι οποίες έχουν πρόθεση ενδεχομένως να απομακρύνουν πολίτες τους αν χρειαστεί, κάτι το οποίο βέβαια όλοι απευχόμαστε», τόνισε. «Συνεπώς, εμείς προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε.

Μπαράζ ματαιώσεων

Αεροπορικές εταιρίες αποφεύγουν τον ιρανικό και τον λιβανέζικο εναέριο χώρο και ματαιώνουν πτήσεις προς το Ισραήλ και τον Λίβανο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση στην περιοχή μετά τη δολοφονία υψηλόβαθμων μελών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα. Τελευταία αυτών, η ολλανδική KLM, που ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ έως τις 26 Οκτωβρίου. Τις δύο τελευταίες ημέρες, η Air India, ο γερμανικός όμιλος Lufthansa, οι αμερικανικές United Airlines και Delta Air και η ιταλική ITA Airways ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ.