Skip to main content

Υποκλοπές: Πώς είδε ο ξένος Τύπος την αρχειοθέτηση της υπόθεσης

«Πλέον φαίνεται ότι δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ οι εγκέφαλοι του σκανδάλου»

Στο τέλος που έβαλε η ελληνική δικαιοσύνη στη διερεύνηση της εμπλοκής του κράτους στην υπόθεση των υποκλοπών στρέφει το βλέμμα του ο Διεθνής Τύπος με σειρά αναλυτικών ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα POLITICO υποδέχθηκε την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «η Ελληνίδα εισαγγελέας κλείνει την έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, εξοργίζοντας την αντιπολίτευση και τα θύματα».

Η ανταπόκριση από την Ελλάδα ανέφερε ότι «η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απάλλαξε τους πολιτικούς, τις αστυνομικές αρχές και την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας  από οποιαδήποτε αδίκημα, μετά από έρευνα του κακόβουλου λογισμικού κατασκοπείας το οποίο βρέθηκε στα τηλέφωνα δεκάδων πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών πριν από δύο χρόνια.

Σημείωσε, ακόμη ότι η απόφαση της κυρίας Αδειλίνη να αρχειοθετήσει την υπόθεση «εξόργισε την αντιπολίτευση» και επικαλέστηκε χαρακτηριστικά τη δήλωση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος περιέγραψε αυτή την ενέργεια ως «ντροπή για τη χώρα».

Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας POLITICO σημείωσε ακόμη ότι ο μεν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναγνωρίσει την ύπαρξη «ρυπαρών δικτύων» στην ΕΥΠ αλλά από την πλευρά της η κυρία Αδειλίνη απάλλαξε όλα τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών με το πόρισμά της. Παράλληλα το δημοσίευμα ανέφερε ότι μετά από την άκαρπη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε το ίδιο θέμα αλλά και το χθεσινό πόρισμα του Αρείου Πάγου πλέον «φαίνεται ότι δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ οι εγκέφαλοι».

AP: Αρχειοθετείται η υπόθεση που προκάλεσε αμερικανικές κυρώσεις

Στην απόφαση αρχειοθέτησης εστίασε και ανταπόκριση του πρακτορείου Associated Press το οποίο ανέφερε ότι η διετής δικαστική έρευνα «απάλλαξε τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας από κάθε εμπλοκή σε ένα διεθνές σκάνδαλο κατασκοπευτικού λογισμικού που προκάλεσε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το διεθνές πρακτορείο υπενθύμισε ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό «στόχευε δεκάδες επιφανή πρόσωπα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Ανδρουλάκη, σημερινού ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του τρίτου μεγαλύτερου στο κοινοβούλιο». Επίσης ανέφερε ότι τα συμπεράσματα του Αρείου Πάγου «προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τα οποία κατηγόρησαν τους κυβερνώντες συντηρητικούς ότι μεθοδεύουν συγκάλυψη».

Το Associated Press παρέπεμψε επίσης στις αμερικανικές αρχές οι οποίες σημειώνουν ότι το Predator έχει τη δυνατότητα να μολύνει ηλεκτρονικές συσκευές μέσω «επιθέσεων μηδενικών κλικ» όπου δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια του χρήση. «Άπαξ και μολυνθεί (η συσκευή) ενεργοποιεί τη μυστική εξαγωγή δεδομένων, τον εντοπισμό γεωγραφικής θέσης και την πρόσβαση σε εφαρμογές και προσωπικές πληροφορίες» τονίστηκ