Skip to main content

Πυρά Κασσελάκη για τα χρέη της ΝΔ: Υπερδιπλασιασμός οφειλών σε 7 χρόνια

Dimitris Kapantais / SOOC

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΝΔ το σύνολο των υποχρεώσεων του κόμματος ανήλθε το 2023 σε 478,85 εκατ. ευρώ

Βολές στην ΝΔ, στον πρόεδρό της και πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και σε μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας εξαπέλυσε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή τη δημοσίευση του ισολογισμού του κόμματος της συμπολίτευσης ο οποίος έδειξε ότι τα γαλάζια τραπεζικά χρέη υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε διάρκεια μόλις επτά ετών.

«Τόσα χρόνια τα ΜΜΕ της προπαγάνδας του Μαξίμου προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζούμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, την αισχροκέρδεια δεν φταίει ο Κ. Μητσοτάκης αλλά πάντα κάποιος άλλος.  Κατά τα άλλα παρουσιάζεται και ως σπουδαίος οικονομικός διαχειριστής. Αλήθεια διαβάσατε πουθενά σήμερα ότι οι οφειλές της ΝΔ εκτοξεύτηκαν κατά 52 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο; Διαβάσατε σήμερα ότι το χρέος της ΝΔ ανέβηκε στα 488 εκατ. ευρώ;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στην οποία παρουσίαζε τον ισολογισμό της ΝΔ. «Δεν τα διαβάσατε, γιατί όλα αποσιωπούνται. Αυτή είναι η ενημέρωση της προπαγάνδας» ανέφερε στο ίδιο πνεύμα. «Αλλά αυτή είναι και η πολιτική Μητσοτάκη. Δανεικά και αγύριστα, και ευνοϊκά κουρέματα για τους ίδιους, με κόστος στον ελληνικό λαό» κατέληξε σε πολύ σκληρό πνεύμα.

Ο εκτροχιασμός των χρεών της ΝΔ

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΝΔ το σύνολο των υποχρεώσεων του κόμματος ανήλθε το 2023 σε 478,85 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, έναντι του αμέσως προηγούμενου έτους καταγράφηκε αύξηση χρεών στις τράπεζες ύψους 50 εκατ. ευρώ (475 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 425 εκατ. ευρώ το 2022) ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων αυξήθηκε κατά 52 εκατ. ευρώ, έναντι 435,56 εκατ. ευρώ το 2022.

Σημειώνεται, ότι σε βάθος μόλις επτά ετών τα χρέη της ΝΔ εκτοξεύθηκαν από 225,3 εκατ. ευρώ σε 488 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα το 2016 το σύνολο των υποχρεώσεων της ΝΔ ήταν 239, 4 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 225,3 εκατ. ευρώ αποτελούσαν τραπεζικά χρέη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τότε είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση τραπεζικών υποχρεώσεων της ΝΔ ύψους 27 εκατ. ευρώ έναντι της προηγούμενης χρονιάς, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 198,3 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι τα έσοδα της ΝΔ αυξήθηκαν ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι το κόμμα από το 2019 και μετά λαμβάνει αυξημένη κρατική επιχορήγηση χάρη στα πολύ υψηλά εκλογικά ποσοστά που έχει πετύχει αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΝΔ έλαβε: α) ποσό 1,46 εκατ. ευρώ ως ετήσια κρατική χρηματοδότηση για το 2024 συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς και  β) ποσό 797.000 ευρώ που αναλογεί στο 40% της εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης για τις ευρωεκλογές του 2024.