Skip to main content

Βουλή: «Πράσινο φως» από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στον διορισμό των 7 διοικητών ΥΠΕ

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)

Θετική ψήφο στον διορισμό των διοικητών έδωσαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ. - Αδ. Γεωργιάδης: Αδιαμφισβήτητη η διαδικασία επιλογής - Κριτική από την αντιπολίτευση

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά από εισήγηση του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, οι διορισμοί των νέων διοικητών, στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Η θητεία τους θα είναι 4ετούς διάρκειας.

Οι νέοι διοικητές στις 7 ΥΠΕ

Ειδικότερα, οι νέοι διοικητές, των οποίων ο διορισμός εγκρίθηκε στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας είναι:

  • 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Όλγα Μπαλαούρα
  • 2η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Χρήστος Ροϊλός
  • 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Δημήτριος Τσαλικάκης
  • 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Παναγιώτης Μπογιατζίδης
  • 5η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Φώτιος Σερέτης
  • 6η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Ηλίας Θεοδωρόπουλος
  • 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Νεκτάριος Παπαβασιλείου.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων οι νέοι διοικητές των ΥΠΕ – Τα βιογραφικά τους

Θετική ψήφο στον διορισμό των διοικητών, έδωσαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ.. Από την αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε όχι σε όλους, ενώ ο Παύλος Πολάκης δήλωσε «παρών» στον διορισμό του Δημήτρη Τσαλικάκη. Καταψήφισαν επίσης η Ελληνική Λύση μαζί με τη Νίκη, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισε πέντε και δήλωσε «παρών» για δύο. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών».

Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε στη διαδικασία επιλογής των διοικητών με τους εκπροσώπους των κομμάτων να υποστηρίζουν πως η διαδικάσία «ούτε αξιοκρατική ούτε διαφανής ήταν, αλλά έγινε με κομματικά κριτήρια». Παράλληλα εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι από τους επτά προτεινόμενους διοικητές οι πέντε ήταν ήδη διορισμένοι «και απλώς γίνεται εναλλαγή προσώπων στις υγειονομικές περιφέρειες».

Αδ. Γεωργιάδης: Αδιαμφισβήτητη η διαδικασία επιλογής

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μία πρωτοφανή, διαφανή, αδιάβλητη και αδιαμφισβήτητη διαδικασία, ενώ έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιλεχθούν και οι επτά υποδιοικητές των Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «η επιλογή τους έγινε -με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως- από την Επιτροπή Επιλογής Στελεχών Διοικήσεων Δημόσιων Οργανισμών, και ίσως για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, η διαδικασία είναι τελείως διαφανή και αδιαμφισβήτητη».

«Η διαδικασία επιλογής των επτά, έγινε με ανοιχτό διαγωνισμό ανάμεσα σε πάνω από 1.000 διαγωνιζόμενους αφού πρώτα έδωσαν γραπτό τεστ δεξιοτήτων, ορίστηκαν οι 15 πρώτοι για κάθε περιφέρεια, αξιολογήθηκαν από το ΑΣΕΠ με συνέντευξη τους ενώ βαθμολογήθηκε και η επαγγελματική τους πορεία και τα προσόντα τους», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Το Ανώτατο Συμβούλιο Προσωπικού παρέδωσε στο Υπουργείο Υγείας τις 3 πρώτες επιλογές για την κάθε περιφέρεια και εγώ ως αρμόδιος υπουργός επέλεξα έναν ή μία από τους τρεις. Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία διορισμού στη δημόσια διοίκηση. Ο κάθε ένας διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας θα υπογράψει ένα συμβόλαιο με το οποίο θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θα επαναξιολογηθεί η πορεία του στα δύο χρόνια. Αν δεν πετύχει τους στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί στη διετία μπορεί ο υπουργός Υγείας να ζητήσει την παραίτηση τους».

Κριτική από την αντιπολίτευση

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, δήλωσε ότι το κόμμα της «δεν θα μπορούσε να ψηφίσει θετικά σε μια τέτοια διαδικασία της νύχτας, της τελευταίας στιγμής και χωρίς έγκαιρη ενημέρωση». «Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον διορισμό τους είναι ένας συγκεκαλυμμένος τρόπος για να προσδώσει νομιμοφανή νομιμότητα», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Παππάς διευκρίνισε ότι η άρνηση του κόμματος του για τον διορισμό τους δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα και τα προσόντα τους αλλά για τις ασκούμενες πολιτικές που καλούνται να εφαρμόσουν. Χαρακτήρισε παράλληλα τη διαδικασία επιλογής τους «προβληματική», σημειώνοντας ότι «πέντε από τους επτά ήταν ήδη διοικητές εφαρμόζοντας τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές» ενώ τόνισε ότι «η διαδικασία έπρεπε να γίνει από το ΑΣΕΠ από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους».

Ο πρώην υπουργός Υγείας και ανεξάρτητος βουλευτής, Παύλος Πολάκης, αμφισβήτησε τη διαδικασία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάταξή τους στην τριάδα που εστάλη στον υπουργό Υγείας, διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα της προσωπικής συνέντευξης που βαθμολογήθηκε με κριτήρια κομματικά.

«Δεν έχουμε ένσταση για τα επαγγελματικά τους προσόντα αλλά ο τρόπος διαδικασίας της επιλογής τους μας βρίσκει αντίθετους. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η αξιολόγηση προσώπων για διορισμό τους σε δημόσιες διοικήσεις πρέπει να είναι αξιοκρατική, διαφανής και να δίνει ίσες ευκαιρίες», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσιμάρης.

«Δεν εστιάζουμε στα πρόσωπα και στα προσόντα των προτεινόμενων αλλά σε ποιο πολιτικό πλαίσιο καλούνται να διοικήσουνε ακολουθώντας αντιλαϊκές πολιτικές με τη λογική περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Τα κριτήρια επιλογής τους αμφισβήτησε και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος, υποστηρίζοντας ότι «γίνονται με όρους ρουσφετιού και διαπλοκής».

Εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, ο Οζγκιούρ Φερχάτ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την πολιτική που θα ακολουθήσουν τονίζοντας ότι «είναι αναγκασμένοι να κινηθούν στα στενά αυστηρά πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής που έχει τη λογική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας».

«Δηλώνουμε την αντίθεσή μας γιατί ο τρόπος επιλογής τους έγινε μέσα από το κομματικό σωλήνα χωρίς ίχνος αξιοκρατίας», ανέφερε ο βουλευτής της “Νίκης”, Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Για «πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία επιλογής τους» έκανε λόγο ο βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Πέτρος Δημητριάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ