Skip to main content

Πώς κλείδωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τη θέση του Επιτρόπου

EUROKINISSI

Τα κριτήρια που βάρυναν στην επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ανακοινώθηκε σήμερα και επισήμως πως η Ελλάδα προτείνει για Επίτροπο  στην Κομισιόν τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον κ. Τζιτζικώστα στο Μέγαρο Μαξίμου και πλέον αναμένονται οι ευρωπαϊκές ανακοινώσεις για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα.

Λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε: «Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%». Όσον αφορά στο γιατί δεν ανανεώθηκε η  θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η παράδοση, αυτό που συνέβαινε όλα τα χρόνια, είναι να μην έχουμε δεύτερη θητεία» και ευχαρίστησε τον κ. Σχοινά.

Τα δεδομένα που ζύγισε το Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για τον Απόστολο Τζιτζικώστα ελήφθη στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού πρώτα ζυγίστηκαν μία σειρά δεδομένων.

Για παράδειγμα μέτρησε η μέχρι τώρα διαδρομή του καθώς τον Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής ευρωπαϊκού οργάνου.

Παράλληλα φαίνεται πως ελήφθη σοβαρά υπόψη και το ό,τι ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο με μακρά διαδρομή στη Νέα Δημοκρατία αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μιλήσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και όχι μόνο σε ένα κομματικό κοινό.

Δεν είναι τυχαίο πως από το κυβερνών κόμμα επισημαίνουν πως στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές ο κύριος Τζιτζικώστας είχε εκλεγεί (στην Κεντρική Μακεδονία) από τον πρώτο γύρο και μάλιστα με ποσοστό που έφτανε το 60%.

Γιατί δεν προχώρησε η λύση κάποιου υπουργού

Πληροφορίες αναφέρουν πως αν και εξετάστηκαν ονόματα υπουργών για «μετακόμιση» στη θέση του Επιτρόπου στις Βρυξέλλες, δεν περπάτησαν ανάλογα σενάρια. Άλλωστε θεωρήθηκε πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα λίγες εβδομάδες μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Το γεγονός πως ο πρωθυπουργός είχε καταλήξει στην απόφαση του φάνηκε και από συνομιλία που είχε πριν από μία εβδομάδα με δημοσιογράφους στη δεξίωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση Δημοκρατίας. Εκεί κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα επρόκειτο να προτείνει ένα πρόσωπο για την θέση του Επιτρόπου.

Υπενθυμίζεται πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει από τα κράτη να προτείνουν έναν άντρα και μία γυναίκα και να ακολουθήσει η τελική επιλογή, ωστόσο η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες επέλεξαν να προτείνουν ένα μόνο πρόσωπο.

Φτάνει η ώρα των ανακοινώσεων για το χαρτοφυλάκιο.

Να σημειωθεί εδώ πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χαρτοφυλάκια  που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα έχει μία αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να πάρει η ελληνική πλευρά είναι αυτό των Μεταφορών, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης. Φυσικά ενδιαφέρον υπάρχει για  χαρτοφυλάκια όπως το Άμυνας, το  Ενέργειας ή  της Ανταγωνιστικότητας τα οποία όμως διεκδικούν ισχυροί παίκτες