Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης για υποκλοπές: «Δεν είχα υποπτευθεί πόσο πολλούς φίλους έχω στην αντιπολίτευση»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Νέος γύρος αντιπαράθεσης στη Βουλή με αιχμή την απόφαση αρχειοθέτησης της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης, στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου θα τεθεί στο αρχείο η υπόθεση των υποκλοπών, σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη να σηκώνει το γάντι και να απαντά στις βολές της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΕΕΣΥΠ.

«Πρώτον. Για το συγκεκριμένο θέμα έχω τοποθετηθεί κατ΄ επανάληψη στην Ολομέλεια, τρεις-τέσσερις φορές και επαναλαμβάνω τα όσα έχω πει και δεν παίρνω πίσω ούτε μισή λέξη. Δεύτερον, από τις συνομιλίες που αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος όπως έχουν δημοσιευτεί, θέλω να πω ότι ανεξάρτητα για το πώς τοποθετείται κανείς για εμένα, τη διαδρομή μου, τις πολιτικές μου πράξεις και πρωτοβουλίες, προκύπτει ότι είμαι απολύτως καθαρός και διαφανής στις ενέργειές μου. Άλλωστε εάν δεν προέκυπτε θα το είχε θέσει η Αντιπολίτευση εδώ και παρά πολύ καιρό» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Τρίτον, συνέχισε, «είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον βρίσκομαι και σας μιλάω από τα κυβερνητικά έδρανα ότι ο πρωθυπουργός με εμπιστεύεται απολύτως. Συγνώμη που σας το λέω, αλλά δεν μπορεί να προκύψει κάτι διαφορετικό τόσο σε σχέση με όσα συνέβησαν προεκλογικά όσο και σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σήμερα».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε πως σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Υποθέτω, το ίδιο κάνετε και όλοι εσείς. Προφανώς, από εδώ και πέρα θα ακολουθήσουν όλες οι νόμιμες και επιβεβλημένες ενέργειες» συμπλήρωσε.

«Σέβομαι το πόρισμα – Δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν κλήθηκα σε κατάθεση»

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις που του έθεσαν πολιτικοί αρχηγοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι επανέλαβε ότι «εγώ δεν είμαι δικαστής για να ξέρω χωρίς να γνωρίζω όλες τις επιμέρους δικονομικές διαδικασίες, λεπτομέρειες και στοιχεία που προέκυψαν ή δεν προέκυψαν κατά την έρευνα του Αρείου Πάγου. Επομένως, όταν θα γίνει περαιτέρω συζήτηση στη Βουλή, γιατί μου φαίνεται απολύτως φυσικό ότι με τον ένα ή το άλλο τρόπο θα γίνει συζήτηση και ειδικά με τον τρόπο που τοποθετείται η αντιπολίτευση, τότε εκεί θα μπορεί να θέσετε τα ερωτήματα αυτά στους αρμοδίους (είτε στον υπουργό Δικαιοσύνης είτε στις δικαστικές αρχές) προκειμένου να λάβετε τις σχετικές απαντήσεις».

Σχετικά με το ερώτημα «τι έχω κάνει τόσο καιρό» ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «είχα δηλώσει και πάλι εδώ στο βήμα της Βουλής ότι περιμένω την έρευνα του Αρείου Πάγου […] Αυτή την ώρα υπάρχει ένα πόρισμα. Σέβομαι το πόρισμα αυτό και από εκεί και πέρα, όταν θα έχουμε πληρέστερη εικόνα, υπάρχουν νόμιμες οδοί που μπορεί να ακολουθήσει κανείς. Αλλά ας έχουμε μια πληρέστερη εικόνα». Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν κλήθηκα από την εισαγγελία σε κατάθεση, έτσι έκριναν οι αρμόδιοι, όσοι έκαναν την σχετική έρευνα».

Υπογράμμισε σχετικά με το νόμιμο ή όχι των παρακολουθήσεων «έχει τοποθετηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως έχω τοποθετηθεί και εγώ σαφώς και σας λέω τα ίδια και σήμερα. Έχει αναληφθεί η πολιτική ευθύνη με τις αντίστοιχες παραιτήσεις και από εκεί πέρα κανείς μας δεν παραιτείται των όποιων νόμιμων δικαιωμάτων του»

«Όλα τα υπόλοιπα τα οποία αναφέρατε» συνέχισε ο υπουργός «δεν τα κατανοώ, τα είχατε επαναλάβει και προ των εκλογών, μιλήσατε για προσπάθειες συγκάλυψης, συμμετοχή όλων εμάς των υπολοίπων» και πρόσθεσε πως «όλα αυτά που είχατε πεί και για μένα προσωπικά, κρίθηκαν στις εκλογές και εμένα με εξέλεξαν πρώτο βουλευτή στην εκλογική μου περιφέρεια».

Τέλος, σχολίασε σκωπτικά την στάση της αντιπολίτευσης: «Χαίρομαι και δεν το είχα υποπτευθεί ότι έχω τόσο πολλούς πολιτικούς φίλους και στις τάξεις της αντιπολίτευσης, που ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την προστασία του ιδιωτικού μου χώρου. Δεν είχα υποπτευθεί πραγματικά πόσο καλοί φίλοι είστε και θα το θυμάμαι» ανέφερε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχετε λάβει αντίγραφο του πορίσματος και της δικογραφίας;

Νωρίτερα, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση στην Ολομέλεια, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε καλέσει τον κ. Χατζηδάκη να τοποθετηθεί για το πόρισμα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το θέμα των υποκλοπών.

Απευθυνόμενη στον υπουργό η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε συγκεκριμένα: «Δυστυχώς, είσαστε ο ίδιος στόχος παρακολούθησης αποδεδειγμένα. Παρακολουθούνταν οι συνομιλίες σας, παραβιάστηκε το απόρρητο των επικοινωνιών σας. Και αυτό δεν έγινε όταν ήσασταν ιδιώτης, αλλά όταν υπηρετούσατε ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παραμένετε υπουργός και στην σημερινή κυβέρνηση με πολύ ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο που συνδέεται άρρηκτα με την επιβολή στην χώρα συγκεκριμένων όρων και καταστάσεων που παραβιάζουν την Δημοκρατία. Είστε, ίσως, ο διαχρονικότερος υπουργός των κυβερνήσεων από την περίοδο Καραμανλή. Είστε και πρωτεργάτης των ιδιωτικοποιήσεων και θυμόσαστε τι κάνετε με τον ΟΤΕ, την ΟΑ κλπ».

Κάλεσε δε τον κ. Χατζηδάκη να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα: «Θέλω να σας ρωτήσω και οφείλετε να ενημερώσετε την εθνική αντιπροσωπεία: είστε ενήμερος για το πόρισμα καθώς είστε δικαιούμενο πρόσωπο και έχετε πρόσβαση στην δικογραφία. Έχετε προσκληθεί και έχετε λάβει αντίγραφο του πορίσματος και της δικογραφίας; Πώς τοποθετήστε σήμερα απέναντι στην χθεσινή ανακοίνωση (εν. του Αρείου Πάγου) ότι δηλαδή όλα είναι καλώς καμωμένα και δεν υπάρχει κακούργημα στην παρακολούθησή σας ως εν ενεργεία υπουργού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ