Δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, με ψήφους 159 «υπέρ» και 138 «κατά» έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
Το άρθρο 65 «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία- Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 56 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 71 ν. 4931/2022», υπερψήφισαν 158 βουλευτές, ενώ 138 βουλευτές το καταψήφισαν.
Το άρθρο 20 «Σύσταση Μητρώου Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – Προσθήκη άρθρου 11Β στον ν. 2716/1999», ψήφισαν 159 βουλευτές, 75 βουλευτές ψήφισαν «κατά», ενώ 63 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Νωρίτερα, κλείνοντας τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πως καμία δομή ψυχικής υγείας δεν θα κλείσει και δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Όπως είπε, όσοι εργάζονται στις δομές ψυχικής υγείας θα ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό με τις υγειονομικές περιφέρειες και όσοι εργάζονται στην απεξάρτηση θα ενταχθούν στο νέο φορέα.
Διευκρίνισε ακόμη πως τα κέντρα πρόληψης δεν αφορούν το νομοσχέδιο. «Είναι ιδιωτικοί οργανισμοί και σήμερα χρηματοδοτούνται βάσει μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο υγείας, το οποίο λήγει το 2027. Το θέμα αυτό δεν αφορά στο νομοσχέδιο» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας:
«18 ‘Ανω και ΚΕΘΕΑ, δεν κλείνουν. Δεν επιδοτείται ούτε ευνοείται η υποβοηθούμενη, με φάρμακα απεξάρτηση, σε σχέση με τα στεγνά προγράμματα. Ενιαίος φορέας θα παρακολουθεί όλα τα προγράμματα και ο εξαρτημένος θα επιλέγει ποιο πρόγραμμα του ταιριάζει για απεξάρτηση. Προγράμματα τύπου 18 ‘Ανω και προγράμματα τύπου ΚΕΘΕΑ, μπορεί να γίνουν σε όλες τις ψυχιατρικές μονάδες της χώρας».
Σε σχέση με το επίμαχο άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την επίκληση ιδιωτών γιατρών να στηρίξουν δημόσιες δομές του ΕΣΥ, σε περιπτώσεις που οι ελλείψεις είναι τέτοιες, που απειλούν τη δημόσια υγεία, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους βουλευτές της Ν.Δ. που είναι γιατροί, γιατί αν και ήρθαν σε μια δυσκολία, με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, στήριξαν την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο. Είπε επίσης ότι:
- «αυτό το άρθρο υπάρχει, όχι για να χρησιμοποιηθεί. Υπάρχει για να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ.
- αύριο κιόλας θα κληθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για να σχεδιαστούν, από κοινού με την ιατρική κοινότητα, τα βήματα ώστε να προκηρυχθούν γρήγορα οι κενές θέσεις και να καλυφθούν γρήγορα τα ιατρικά κενά, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, να μελετηθεί ξανά ο υγειονομικός χάρτης, να μελετηθούν τα κίνητρα παραμονής και προσέλκυσης ιατρών στο ΕΣΥ.
- στόχος είναι, με τα νέα κίνητρα, να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις που είχαν κηρυχθεί άγονες με τα προηγούμενα κίνητρα.
- προχωρούν όλες οι μεταρρυθμίσεις, και η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ στον ελεύθερο τους χρόνο να ασκούν ιδιωτικό έργο και η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών, με όρους και προϋποθέσεις να συνάπτουν συμφωνίες με τα δημόσια νοσοκομεία».
Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε ένα «μεγάλο ευχαριστώ στον ιατρικό κόσμο της χώρας διότι δεν ανταποκρίθηκε στη διήμερη στάση από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν ανταποκρίθηκε στην ακραία και λανθασμένη συνδικαλιστική έκκληση του ΠΙΣ». «Για άλλη μια φορά ο Έλληνας γιατρός έδειξε ότι πάνω από όλα βάζει το συμφέρον του ασθενούς του. Και αυτό είναι άξιο τιμής και σεβασμού. Ως υπουργός Υγείας της Ελλάδος, τους ευχαριστώ πολύ γι΄αυτό, και θα κάνω τα πάντα για να δικαιώσω αυτή τους την επιλογή», είπε ο υπουργός Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ