Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για τιμές ρεύματος: Έτοιμη να παρέμβει η κυβέρνηση σε περίπτωση στρεβλώσεων

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Η δουλειά συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού - Ενθαρρυντικές ειδήσεις στο μέτωπο της ακρίβειας»

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας δεν πάνε διακοπές, ήταν το μήνυμα που έστειλε στους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από την ανάπαυλα του Αυγούστου.

«Η καθιερωμένη μηνιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στέλνει το μήνυμα ότι η δουλειά συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού. Η Βουλή μπορεί να κλείσει για μερικές εβδομάδες αλλά τα μέτρα για την καθημερινότητα δεν πάνε διακοπές» ανέφερε χαρακτηριστικά στην αρχή της εισήγησής του ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στην ακρίβεια.

«Ενθαρρυντικές ειδήσεις στο μέτωπο της ακρίβειας»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αρκετές ενθαρρυντικές ειδήσεις» στο μέτωπο της καταπολέμησης της ακρίβειας, με «βελτιωμένη εικόνα να του πληθωρισμού, μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρυσι». Όπως είπε, είναι οι «πρώτες θετικές ενδείξεις ότι το πλαίσιο μέτρων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση αρχίζει να αποδίδει».

«Σε εγρήγορση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»

Στο σκέλος των λογαριασμών ρεύματος, επισήμανε ότι σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η διάταξη για την κατεπείγουσα παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε – όπως είπε – «να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει προς όφελος των καταναλωτών.

«Ελπίζουμε αυτό να μην χρειαστεί να το κάνουμε πιο συχνά από ό,τι απαιτείται. Παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση ώστε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετική σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος» διαβεβαίωσε.

Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που αφορούν την Παιδεία με παρεμβάσεις όπως το ψηφιακό φροντιστήριο, «μια σημαντική καινοτομία και μία σημαντική ανακούφιση για τις οικογένειες των παιδιών που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήριο, αλλά και τα παιδιά που κατοικούν σε ακριτικές περιοχές».

Ψηφιακή ώθηση στην κτηματογράφηση

Εστιάζοντας στην ατζέντα της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στο προωθούμενο νομοσχέδιο το οποίο – όπως τόνισε – δίνει ψηφιακή ώθηση στην κτηματογράφηση, «μία εκκρεμότητα αιώνων – θα έλεγα – που βαίνει αισίως προς ολοκλήρωση». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της επικράτειας εντός του 2025. «Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά οργανωμένο κτηματολόγιο» παρατήρησε, προσθέτοντας πως στόχος είναι «οι πολίτες να πάψουν να ταλαιπωρούνται από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες». «Στη μάχη αυτή επιστρατεύουμε όλα τα εργαλεία περιλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σειρά των προωθούμενων παρεμβάσεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ταχύτερη απονομή της, αλλά και στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και της παραγωγής πράσινης ενέργειας. «Είμαστε πίσω στην ανακύκλωση και πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για να αυξήσουμε τα ποσοστά των ανακυκλωμένων υλικών» σημείωσε, προσθέτοντας στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπονται μία σειρά από απλοποιήσεις για ΑΠΕ. «Η χώρα έχει κάνει άλματα, πάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται σήμερα από τον ήλιο και τον άνεμο και αυτό έχει μια προστιθέμενη αξία στη συγκρατηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται στην Εύβοια, εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά σήμερα. «Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο μήνα και απαιτείται απόλυτη εγρήγορση. Η κλιματική κρίση έχει έρθει για να μείνει» είπε.

Ανανέωσε τέλος το ραντεβού με τους υπουργούς στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στα τέλη Αυγούστου.

Υπουργικό συμβούλιο: Στο τραπέζι 3 νομοσχέδια και τα σχέδια δράσης των υπουργείων

naftemporiki.gr