Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Η προσοχή στραμμένη στην τιθάσευση των τιμών – Πιο δομικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση του νερού

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τι δήλωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός ενώπιον των καμερών, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο

Τη βαθιά του οδύνη για τον θάνατο αθώων παιδιών στα Υψίπεδα Γκολάν εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της τακτικής συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν για ακόμη μία αφορά την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, κάτι που όπως τόνισε, θα συμπαρασύρει και το βόρειο μέτωπο Ισραήλ – Λιβάνου.

«Δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να παραμένει απαθής σε αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στη Γάζα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η προσοχή στραμμένη στην τιθάσευση των τιμών»

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η προσοχή της κυβέρνησης παραμένει στραμμένη στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις που έχουμε ότι και τον μήνα Ιούνιο υπήρξε μια σχετική αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ» και τόνισε ότι το πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης έχει αρχίσει να αποδίδει. Όπως είπε, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλο το πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Έτοιμη ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση να παρέμβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Όπως ανέφερε, υπήρξε απότομη αύξηση των τιμών σε όλη την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

«Οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε» σημείωσε.

«Χαίρομαι που τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή θα είναι έτοιμη να παρέμβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη που δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Προσωρινή λύση η εθελοντική προσφορά ιδιωτών γιατρών για εφημερίες»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι «χαίρομαι γιατί τελικά σε συνεννόηση του υπουργείου Υγείας με ιατρικούς συλλόγους φαίνεται να βρέθηκε μια λύση με εθελοντική προσφορά ιδιωτών γιατρών για να καλύψουν κάποιες ανάγκες εφημεριών σε κάποια νοσοκομεία».

Σημείωσε ότι «αναγνωρίζουμε απόλυτα πως αυτή είναι μια προσωρινή λύση», επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται συναινετικά και σημείωσε ότι το υπουργείο νομοθετεί μια νέα δέσμη κινήτρων.

Σύντομα επιπρόσθετες εξαγγελίες για τη διαχείριση του νερού

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε εξάλλου ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τη λειψυδρία που παρατηρείται σε κάποιες περιοχές και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι έκτακτες καταστάσεις είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν.

Ωστόσο, τόνισε ότι θα χρειαστούν πιο δομικές παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του νερού και προανήγγειλε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα κάνει επιπρόσθετες εξαγγελίες. Είπε επίσης ότι είναι μεθοδολογικά σωστό να αντιμετωπίζουμε τα νησιά διαφορετικά από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κ. Σακελλαροπούλου: Σημαντικός ο τουρισμός, αλλά να δούμε και τη φέρουσα ικανότητα των νησιών

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε ότι πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Όπως τόνισε, η κατάσταση που επικρατεί τώρα, ανθρωπιστικά είναι μη αποδεκτή.

Ως προς την ακρίβεια, είπε ότι είναι σημαντική για την κοινωνική συνοχή, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία που επίσης αφορά την καθημερινότητα των πολιτών.

«Αυτό το χάσμα μεταξύ κερδισμένων και χαμένων της παγκοσμιοποίησης θα πρέπει να μειώνεται» ανέφερε ενώ τόνισε ότι «το προσωπικό του ΕΣΥ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Εύχομαι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, πάντα με γνώμονα το συλλογικό καλό».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε εξάλλου ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός, αλλά πρέπει να δούμε και τη φέρουσα ικανότητα των νησιών.