Skip to main content

Σχοινάς, Τζιτζικώστας ή Κεραμέως: Ποιος θα είναι ο Έλληνας Επίτροπος – Ποιοι ακούγονται για Γενικοί Γραμματείς

ΓΤΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έρχεται «ανασχηματισμός» γενικών γραμματέων - Ώρα αποφάσεων και για τον Επίτροπο

Σπριντ για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα κάνει η κυβέρνηση και θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση των προσώπων  που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά. Στόχος είναι οι όποιες εκκρεμότητες να κλείσουν άμεσα, καθώς εκκρεμεί και η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις των νέων γενικών γραμματέων,  που μπορεί να γίνουν ακόμα και αύριο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως «προφανώς το κριτήριο επιλογής ενός ανθρώπου που εισέρχεται σε αυτή τη θέση για πρώτη φορά είναι το βιογραφικό του, οι ικανότητές του, η πορεία της ζωής του. Αυτά είναι που εξετάζει ο Πρωθυπουργός».

Σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι ο κορμός και της σύνθεσης των Γενικών Γραμματέων και της Κυβέρνησης είναι η Ν.Δ., αλλά όχι με αποκλειστικό κριτήριο να είσαι στη Ν.Δ» και προσέθεσε «όλοι κρινόμαστε στην πράξη, όλοι αξιολογούμαστε διαρκώς».

Άμεσα οι αλλαγές – Ποιοι θα αξιοποιηθούν

Στόχος είναι οι αλλαγές να γίνουν άμεσα προκειμένου ναι έχουν την δυνατότητα οι νέοι γενικοί γραμματείς μέσα στον Αύγουστο- οπότε και είναι και κάπως πιο χαλαροί οι ρυθμοί – να προσαρμοστούν στα νέα καθήκοντα τους. Παράλληλα δεν αποτελεί μυστικό πως σε κάποιες περιπτώσεις υπουργοί και γενικοί γραμματείς δεν έχουν και την καλύτερη… χημεία και στόχος είναι να γίνουν όπου χρειάζεται οι απαιτούμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Τάσος Γαϊτάνης (στο υπουργείο Ανάπτυξης), ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος  (στο υπουργείο Εσωτερικών) καθώς και ο Γιώργος Παπαδημητρίου (στο υπουργείο Υγείας).  Επίσης θεωρείται πιθανόν να αξιοποιηθούν πρώην βουλευτές και εξετάζονται τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις.

Ο «γρίφος» του Επιτρόπου

Ένα πρόσωπο θα προτείνει η Ελλάδα για την θέση του Επιτρόπου όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο στη δεξίωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση Δημοκρατίας. Να σημειωθεί εδώ πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ζητήσει από τα κράτη να υποβάλουν δύο ονόματα, έναν άντρα και μία γυναίκα. Ωστόσο η Ελλάδα καθώς και άλλα κράτη προσανατολίζονται στο να στείλουν μόνο έναν υποψήφιο, ενώ αναμένονται και οι ευρωπαϊκές ανακοινώσεις για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η κάθε χώρα.

«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα επιδιώκει τη θέση του Επιτρόπου για τη Μεσόγειο ο πρωθυπουργός απάντησε  «δεν  μπορώ να το πω αυτό, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που ανταποκρίνονται σε αυτό που θα θέλαμε. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν Επίτροπο για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα προέρχεται από μια μεσογειακή χώρα. Δεν δηλώνω προτίμηση όμως επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας είναι μια επιλογή της προέδρου».

Τα πρόσωπα που ακούγονται

Στο ενδιάμεσο τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά για το πρόσωπο που θα προτείνει η Ελλάδα, καθώς φτάνει η ώρα των ανακοινώσεων. Ένα πρόσωπο  που παίζει δυνατά είναι αυτό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Παράλληλα βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ανανέωσης της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά, που διατεθεί την σχετική εμπειρία. Τέλος  άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι της Νίκης Κεραμέως και του Θόδωρου Σκυλακάκη. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν σε συνάρτηση και με το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα.