Skip to main content

Παύλος Πολάκης: Το παρασκήνιο της (μισής) διαγραφής, οι αντιδράσεις για την απρέπεια και οι «υπερασπιστές» του

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά επέλεξε τον δρόμο της... μισής διαγραφής, που είχε ακολουθήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση του Λευτέρη Αυγενάκη

Καλά κρατούν οι αντιδράσεις για την απρεπή συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη σε νομική σύμβουλο του υπουργού Υγείας, η οποία και οδήγησε στη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι και από το κόμμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά επέλεξε τον δρόμο της… μισής διαγραφής, που είχε ακολουθήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση του Λευτέρη Αυγενάκη.

Το χρονικό

Όλα άρχισαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, συζητείται το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Απευθυνόμενος στη συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη, Νατάσα Πετρούλια (η οποία είναι γνωστή νομικός), είπε:

Η επίθεση

«Μην στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου. Σε σας το λέω, έχετε ένα μόνιμο, όχι χαμόγελο, ένα στρίψιμο του στόματος εν είδει απαξίας. Είναι εκνευριστικό. Έχετε μια κυρία συνεργάτη του υπουργού που έχει ένα μόνιμο στριφογύρισμα προσώπου απαξίας. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω». Το ξέσπασμά του είχε ως αποτέλεσμα η κ. Πετρούλια να βάλει τα κλάματα.

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της Αθηνάς Λινού, η οποία με δάκρυα στα μάτια και σπασμένη φωνή, ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά αυτή, υπογραμμίζοντας ότι δεν αρμόζει σε καμία γυναίκαι και σε κανένα άνθρωπο.  «Νομίζω ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται, σε καμία γυναίκα και κανέναν άνθρωπο», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι οι νομικοί σύμβουλοι και άλλοι συνεργάτες, εργαζόμενοι στις Επιτροπές της Βουλής δεν έχουν μικρόφωνο και δεν μπορούν να πάρουν τον λόγο. Αυτό σημαίνει ότι η κ. Πετρούλια δεν είχε τη δυνατότητα να απαντήσει και να υπερασπιστεί εαυτόν.

Τα τηλεφωνήματα στον Κασσελάκη και η ανακοίνωση Φάμελλου

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησαν άμεσα με τον αρχηγό του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη και τον ενημέρωσαν για τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Με τον κ. Πολάκη να έχει ξεπεράσει και άλλες φορές τα όρια, το περαστικό αυτό θεωρήθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ζήτησε να δει πρώτα το επίμαχο βίντεο, για να λάβει την απόφασή του. Έκρινε και ο ίδιος πως ο κ. Πολάκης δεν μπορούσε να παραμείνει μετά από αυτό στην κοινοβουλευτική ομάδα. Επικοινώνησε με τον Σωκράτη Φάμελλο και του ζήτησε να θέσει τον βουλευτή Χανίων εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος είπε στον κ. Πολάκη δεν είναι πλέον μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και δεν μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία. Λίγο νωρίτερα ο κ. Φάμελλος είχε ανακοινώσει και από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, την απόφαση. Έτσι ενώ τη συνεδρίαση αναμενόταν να καλύψουν τα σύννεφα για την ένταση που είχε επικρατήσει τις προηγούμενες ημέρες, μετά το μήνυμα Κασσελάκη «σε όποιον δεν αρέσει να φύγει», η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στην υπόθεση Πολάκη. Ο κ. Κασσελάκης απέφυγε κατά την ομιλία του την όποια αναφορά – σε ακόμη μία ένδειξη (πέραν της απόφασης η διαγραφή να είναι μόνο από την ΚΟ και όχι από το κόμμα) ότι δεν θέλει να οδηγήσει στα άκρα τη σχέση με τον άλλοτε στενό σύμμαχο. Μάλιστα φέρεται να είπε σε στελέχη του κόμματος: «Τον αγαπώ τον Παύλο, είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποια πράγματα έχουν ένα όριο μέσα στη Βουλή».

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Οι αντιδράσεις

Η τελευταία αυτή επισήμανση του κ. Κασσελάκη, έκανε τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη να σχολιάσει πως «δεν ήταν πραγματική διαγραφή, αλλά περισσότερο ένας πολιτικός χειρισμός. «Τον διέγραψαν τώρα από την κοινοβουλευτική ομάδα για να τον συγχωρήσουν λίγο αργότερα, σχολίασε στην ΕΡΤ. Υποκριτική χαρακτήρισαν τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη στο θέμα Πολάκη και πηγές της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την απρεπή συμπεριφορά Πολάκη. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλης, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Πολάκη «χυδαίο ζήτουλα της προσοχής μας» και του επέβαλε μείωση 50% στον μισθό. Ανακοινώσεις καταδίκης της συμπεριφοράς Πολάκη εξέδωσαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, ακόμη και οι Σπαρτιάτες.

Αμετανόητος ο ίδιος

Σε ανάρτηση και δηλώσεις του που ακολούθησαν της διαγραφής, ο Πολάκης όχι μόνο αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, αλλά εξαπέλυσε επίθεση κατά της Αθηνάς Λινού, υποστήριξε ότι κάποιοι είχαν στήσει τη διαγραφή του και  «υποσχέθηκε» αποκαλύψεις. 

Και η υπεράσπιση από τον Βελόπουλο

Κόντρα στο γενικό ρεύμα στάθηκε μόνο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Σε ανάρτησή του, που συνοδευόταν από βίντεο αντιπαράθεσής του στη Βουλή με τον υπουργό Υγείας, ανέφερε: «Η κυρία για την οποία διαγράφηκε ο Παύλος Πολάκης είναι η ίδια κυρία πίσω από τον κύριο Γεωργιάδη, η οποία χασκογελάει και κάνει μορφασμούς την ώρα που αναφέρεται ο κύριος Γεωργιάδης στον κ. Βελόπουλο. Ο ρόλος της εν λόγω κυρίας δεν είναι ούτε να κάνει μορφασμούς ούτε να χασκογελάει».

Σχολιάζοντας τη στάση Βελόπουλου, ο Γεωργιάδης, είπε στην ΕΡΤ: «Δεν ξέρω, ίσως ο Βελόπουλος να θέλει τον Πολάκη στην Ελληνική Λύση».