Skip to main content

Όχι σε δυο κράτη στην Κύπρο, δεν μπαίνουν για συζήτηση τα δικαιώματα της μειονότητας απαντά η Αθήνα στον Ερντογάν

EUROKINISSI

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο αρχίζουν να έχουν κυματισμό μετά τη «μαύρη» επέτειο για την εισβολή στην Κύπρο, με την Άγκυρα να κλιμακώνει καθημερινά την ρητορική της και τις αμφισβητήσεις.

Μετά την αμφισβήτηση της ΑΟΖ από τα τουρκικά πολεμικά πλοία και την επίκληση του τουρκολυβικού μνημονίου, κατά τη διάρκεια ερευνών ιταλικού σκάφους μεταξύ Κάσου-Καρπάθου, φαίνεται πως η Άγκυρα επαναφέρει το αφήγημά της περί «τουρκικής μειονότητας στην Θράκη».

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έκανε αναφορά σε «τουρκική μειονότητα στη Θράκη», την οποία η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει.

Ερντογάν: «Τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη – Παρακολουθούμε όλα τα βήματα της Ελλάδας

Η απάντηση

Απαντώντας στη σκληρή ρητορική του Ερντογάν περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι, «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας».

Ενώ παράλληλα τονίζουν πως «Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».

Για το Κυπριακό

Αναφορικά με τις αμετακίνητες θέσεις τις Τουρκίας για το Κυπριακό, κατά τις ίδιες πηγές, η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις.

Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως έχει δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο πλαίσιο αυτό, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

«Βάφτισε» τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική»

Ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ με αφορμή το γεγονός ότι σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Αχμέτ Σαντίκ -ο ιδρυτής του κόμματος ΚΙΕΦ- επανήλθε στο αφήγημα περί «τουρκικής μειονότητας» στη δυτική Θράκη .

«Στον Σαδίκ οφείλουμε ένα μεγάλο κομμάτι των όσων έχει κερδίσει η “τουρκική μειονότητα” στη δυτική Θράκη. Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές τα θέματα των συμπατριωτών μας στη δυτική Θράκη είναι στην κορυφή της ατζέντας μας. Παρακολουθούμε τα θέματα που αφορούν τη θρησκηεία, τις λατρευτικές τελετές και την εκπαίδευση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την “τουρκική μειονότητα” στη δυτική Θράκη και το ίδιο ισχύει και για τους τουρκοκύπριους που έχουν πέσει θύματα αδικίας και διακρίσεων για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του ’60» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνεχίζοντας για το Κυπριακό είπε «Δυστυχώς καμία λύση δεν προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις. Εμείς και οι τουρκοκύπριοι έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και έχουμε διακηρύξει ότι θα είμαστε δεσμεύμενοι στον αγώνα της ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ».