Skip to main content

Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για οικονομική βοήθεια στην Αρμενία

Υπουργείο Εξωτερικών
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Τι αναφέρει σε ανάρτηση το Υπουργείο Εξωτερικών - Πιο κοντά στην ΕΕ η Αρμενία την ώρα που «εκτροχιάζονται» οι σχέσεις με τη Ρωσία

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Αρμενία, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, χαιρέτησε το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς την ως «ιστορική απόφαση».

Ειδικότερα σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, το ΥΠΕΞ αναφέρει

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης και να ξεκινήσει διάλογο για την απελευθέρωση της βίζας με την Αρμενία».

Και προσθέτει ότι «Η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αρμενίας προάγει τη δημοκρατία, την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα».

Η Αρμενία πιο κοντά από ποτέ στην ΕΕ

Η Αρμενία φαίνεται πως πλησιάζει όλο και περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι σχέσεις της με τη Ρωσία «εκτροχιάζονται».

Το μπλοκ αποφάσισε να ανοίξει διάλογο για την κατάργηση της βίζας με την Αρμενία, ανακοίνωσε η ΕΕ τη Δευτέρα, σε αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών του Ερεβάν χαρακτήρισε «ορόσημο» για τους δεσμούς του παραδοσιακού συμμάχου της Ρωσίας με το μπλοκ.

Οικονομική στήριξη ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε στον ιστότοπό του ότι το μπλοκ αποφάσισε να ανοίξει συνομιλίες με το Ερεβάν για τη βίζα, καθώς και να προσφέρει βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ (10,89 εκατ. δολάρια) στον στρατό της Αρμενίας.

Η Αρμενία -τους τελευταίους μήνες- έχει σπεύσει να οικοδομήσει δεσμούς με δυτικές χώρες εν μέσω της ταχείας εξασθένησης των σχέσεων με τη σύμμαχο της Συνθήκης Ρωσία, την οποία Αρμένιοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει ότι δεν την προστατεύει από το γειτονικό και μακροχρόνιο αντίπαλο Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν ανέφερε σε δήλωσή του πως «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αρμενίας και της ΕΕ, η οποία βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές».

Η κατάργηση των θεωρήσεων θα επιτρέψει στους Αρμένιους να πραγματοποιούν σύντομες επισκέψεις σε χώρες εντός της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ – η οποία είναι ελεύθερη από εσωτερικά σύνορα – χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Αρκετές άλλες μετα-σοβιετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της γειτονικής Γεωργίας της Αρμενίας, έχουν λάβει τέτοια καθεστώτα.

Διαβάστε επίσης:

Η Αρμενία όλο και πιο κοντά στην ΕΕ καθώς οι σχέσεις με τη Ρωσία «εκτροχιάζονται»