Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Τα τελευταία 50 χρόνια περίοδος ιστορικών τομών, αλλά και χαμένων ευκαιριών

Φωτ. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερη το 2027, όταν, όπως τόνισε, θα γίνουν οι επόμενες εκλογές

Η περίοδος των τελευταίων 50 ετών ήταν περίοδος των ιστορικών τομών, αλλά και των χαμένων ευκαιριών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά την επετειακή συνεδρίαση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Η εποχή που φτάνει τώρα πρέπει να είναι η εποχή των διδαγμάτων, αλλά και των τολμηρών αλμάτων» τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερη το 2027, όταν, όπως τόνισε, θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτά τα χρόνια η Ελλάδα προχώρησε, αλλά όχι όσο έπρεπε και θα μπορούσε. Όπως τόνισε, χάθηκαν ευκαιρίες, ενώ αναγκαίες αλλαγές συχνά έμειναν μισές. Έκανε, δε, λόγο για «ένα κράτος που συχνά συμβιβάστηκε με τις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που συχνά δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος».

Ο πρωθυπουργός προχώρησε, επικαλούμενος στοιχεία, σε σύγκριση με κράτη που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. ύστερα από την Ελλάδα. Όπως τόνισε, ένας Ιρλανδός ζει σήμερα 3,4 φορές καλύτερα από ό,τι οι γονείς του το 1974, ένας Πορτογάλος 2,3 φορές καλύτερα και ένας Έλληνας μόλις 1,2 φορές καλύτερα. «Φαίνεται να ενώνεται ξανά το νήμα των κεντρικών εθνικών στόχων» τόνισε και στάθηκε «στο ζητούμενο της γρήγορης ευρωπαϊκής σύγκλισης».

«Αυτή την ημέρα γιορτής των 50 χρόνων από την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε, θέλησα να βρεθω στο Κοινοβούλιο, στο χώρο που η δικτατορία βεβήλωσε για 7 χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ευκαιρία αναστοχασμού, με τη Μεταπολίτευση να αναδεικνύεται σε κομβικό σταθμό που σφράγισε την ιστορία του τόπου. «Πριν από μισό αιώνα τίποτα από όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα δεν υπήρχε. Η Ελλάδα ασφυκτιούσε κάτω από τη μπότα της χούντας», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανθεκτικότητα του λαού ο οποίος κράτησε ζωντανή την πίστη του στα δημοκρατικά ιδανικά και στην τόλμη και σοφία όσων υλοποίησαν τη μετάβαση, με κορυφαίο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Τον ηγέτη που ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να ανατάξει τη χώρα και να διαχειριστεί την τραγωδία της Κύπρου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσα έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκείνη την περίοδο. Για το σύνταγμα του 1975 είπε ότι ήταν εξαιρετικά καινοτόμο κείμενο, με διατάξεις προχωρημένες, με πρωτοπόρες ρυθμίσεις.

«Καθόλου τυχαία τα γενέθλια της Δημοκρατίας συμπίπτουν με τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας. Πυξίδα της παράταξης που δείχνει κατεύθυνση μόνο μπροστά. Αυτή τη θεμελιακή εντολή ακολουθούμε εδώ και πέντε δεκαετίες βαδίζοντας δίπλα- δίπλα με την Ελλάδα. Κορυφαία στιγμή η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πάλι με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή», συνέχισε.