«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ». Αυτό επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο να σχολιάζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε θέση να πάρει αυτό που θέλει.
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα διεκδικεί τη θέση του Επιτρόπου Μεσογείου, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν λέω αυτό, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να χωρέσουν αυτό το λογαριασμό. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν επίτροπο για τη Μεσόγειο.
«Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα. Δεν σηκώνω το χέρι μου επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση της προέδρου», πρόσθεσε.
Ποια πρόσωπα είναι στο «τραπέζι» για τη θέση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επιλογή της Ελλάδας για την επόμενη Επιτροπή.
Ο σημερινός Έλληνας επίτροπος, Μαργαρίτας Σχοινάς, είπε στο Playbook των Βρυξελλών αυτόν τον μήνα ότι θα ήθελε να παραμείνει και θα ήταν «μεγάλη τιμή».
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ονόματα στο παιχνίδι, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.
Τα κριτήρια για τις αποφάσεις
Η φον ντερ Λάιεν θα λάβει υπόψη την ισορροπία των φύλων, την ισορροπία των πολιτικών κομμάτων και τη γεωγραφική ισορροπία κατά τη διαίρεση των χαρτοφυλακίων.
Η έκκληση Μητσοτάκη για μια κορυφαία θέση στην Επιτροπή έρχεται λίγες μέρες αφότου η φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε τη στήριξη και του Ευρωκοινοβουλίου. Είχαν προηγηθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών – μελών. Ορίστηκαν έξι διαπραγματευτές για να πείσουν τους ομολόγους τους να εγγραφούν. Ο Κ. Μητσοτάκης, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, εκπροσώπησαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ήρθε πρώτο στις εκλογές για την ΕΕ.
Με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε αποδυναμωμένες θέσεις «ο Μητσοτάκης μπορεί να τοποθετηθεί ως ηγέτης των ηγετών», σχολιάζει το Politico.
Θυμίζει ότι ο πρωθυπουργός μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2019, κέρδισε άνετα τις περσινές βουλευτικές εκλογές, αν και η Νέα Δημοκρατία είχε χειρότερη απόδοση από το αναμενόμενο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο
Μετά από χρόνια που βρισκόταν στο μάτι της καταιγίδας στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2007-2008, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον «ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», κάτι που του επιτρέπει να διαδραματίσει περισσότερο ρόλο στο ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.
«Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος έχει πραγματικά πολύτιμες συνεισφορές», είπε ενώ τόνισε τον αριθμό των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες στις οποίες έχει παρευρεθεί. «Έτσι και πάλι, προσπαθώ πάντα να προσθέτω αξία, όχι απλώς να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας, όπως πρέπει, αλλά και να κοιτάζω το ευρύτερο τοπίο και να προσπαθώ να λαμβάνω αποφάσεις που ενισχύουν επίσης την Ευρώπη. Έτσι βλέπω τον ρόλο μου».
Το σκάνδαλο των υποκλοπών
Ωστόσο, σκιά στην πολιτική επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκηνή έριξε ένα σκάνδαλο υποκλοπών, τονίζει το Politico.
Στα τέλη του καλοκαιριού του 2022, η κυβέρνηση της Αθήνας παραδέχτηκε την υποκλοπή τηλεφώνου ενός αρχηγού της αντιπολίτευσης, μια κίνηση που χαρακτήρισε νόμιμη αλλά λάθος εκείνη την εποχή.
Ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την «ανοιχτή» προσέγγισή του για τη διαχείριση του σκανδάλου και είπε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη. «Αλλά νομίζω ότι συνολικά, η θετικότητα έρχεται από την Ελλάδα και υπερτερεί κατά πολύ των αρνητικών. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα λάθη που έγιναν».