Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα, που τις τελευταίες ημέρες υιοθετεί μια ρητορική υψηλών τόνων και με τις κινήσεις της δείχνει να επιστρέφει σε ένα αναθεωρητικό αφήγημα.
Έντονη κινητικότητα υπήρξε χθες σε διπλωματικό επίπεδο για να πέσουν οι τόνοι, καθώς η τουρκική πλευρά επιχείρησε να δημιουργήσει ένα σκηνικό έντασης στα ελληνοτουρκικά και δείχνει να… ξαναθυμάται το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν πως «το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων».
Τέλος, τόνιζαν πως λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις εν όψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού. Ουσιαστικά με μια σειρά κινήσεων και δηλώσεων το τελευταίο διάστημα η γείτονα ανοίγει διαρκώς νέα θέματα.
Η προκλητική φιέστα το Σάββατο στα Κατεχόμενα, πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η σκληρή γραμμή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, αλλά και οι επιθέσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια δείχνουν πως η Άγκυρα δυναμιτίζει το καλό κλίμα. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως χθες υπήρξε ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από την τουρκική πλευρά.
Επίθεση σε Δένδια και…Βανδή
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ προχώρησε σε νέες εμπρηστικές αναφορές για το Κυπριακό και εξαπέλυσε επίθεση στον Νίκο Δένδια. Στην ακραία γραμμή για το Κυπριακό κινήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που έκανε επίσης προκλητικές αναφορές για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Μάλιστα, ο κ. Μπαχτσελί επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, κάνοντας αναφορές και στη Δέσποινα Βανδή (υπενθυμίζεται πως αρνήθηκε να τραγουδήσει σε συναυλία με φόντο αφίσα του Κεμάλ). Κόκκινες γραμμές Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις τελευταίες κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της Άγκυρας, καθιστώντας σαφείς τις κόκκινες γραμμές της χώρας και τονίζοντας πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία»
Αυτό που σημειώνεται είναι πως είναι θετικό να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη η τουρκική στάση.
Απαντώντας χθες σε ερώτηση για την ένταση ανοικτά της Κάσου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε: «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια».
Συνέχισε επισημαίνοντας πως «από κει και πέρα στον διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα». Με βάση τον σχεδιασμό, το επόμενο τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Παράλληλα έντονη διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται και στο Κυπριακό και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιμείνει στην αδιάλλακτη στάση της.