Οι Ελληνοκύπριοι θρηνούν και οι Τουρκοκύπριοι χαίρονται στην 50ή επέτειο της εισβολής της Τουρκίας σε μέρος του νησιού, με τις πιθανότητες συμφιλίωσης να είναι περιορισμένες όσο ποτέ, αναφέρει το Reuters σε ανταπόκρισή του από την Κύπρο.
«Το διχοτομημένο νησί είναι μια επίμονη πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που είναι και οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ αλλά είναι σε αντιπαράθεση για πολλά ζητήματα. Οι διαφορές τους αποκαλύφθηκαν το Σάββατο, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να παρευρίσκεται σε εορταστική στρατιωτική παρέλαση στη βόρεια Λευκωσία για τον εορτασμό της ημέρας, κατά την οποία οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επίθεση που αποκαλούν “ειρηνευτική επιχείρηση”», παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Και προσθέτει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να παραστεί σε εκδήλωση μνήμης στα νότια της Λευκωσίας για αυτό που οι Έλληνες ονομάζουν βάρβαρη τουρκική εισβολή. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη την περιοχή τα ξημερώματα. Ο Κ. Μητσοτάκης ανάρτησε στη σελίδα του στο LinkedIn μια εικόνα ενός αιματοβαμμένου χάρτη της Κύπρου με τις λέξεις «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου».
Την ίδια ώρα υπήρχε αγαλλίαση στα βόρεια. «Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη σκληρότητα και τους έφερε στην ελευθερία», είπε ο Ερντογάν στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την παρέλαση παρά την ασφυκτική ζέστη του μεσημεριού, επικρίνοντας την άλλη πλευρά ότι έχει «κακή νοοτροπία».
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν σταματήσει, καθώς οι δύο πλευρές προωθούν δύο ασυμβίβαστες έννοιες – οι Ελληνοκύπριοι θέλουν επανένωση ως ομοσπονδία. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν διευθέτηση δύο κρατών. Ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου, αν και είπε ότι μια ομοσπονδιακή λύση, την οποία υποστηρίζουν οι Ελληνοκύπριοι και υποστηρίζεται από τους περισσότερους στη διεθνή κοινότητα, είναι «αδύνατη». «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, για συναντήσεις και για την καθιέρωση μακροπρόθεσμης ειρήνης και επίλυσης στην Κύπρο», ανέφερε.
Το Reuters επισημαίνει ότι τα πράγματα περιπλέκουν οι αξιώσεις της κάθε πλευράς, και οι σημαντικές ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Διαφορετικές εικόνες και αφηγήματα
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε: «Αποστολή μας είναι η απελευθέρωση, η επανένωση και η επίλυση του Κυπριακού», είπε. «Αν θέλουμε πραγματικά να στείλουμε ένα μήνυμα σε αυτή την τραγική επέτειο… είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την Κύπρο». Η Τουρκία, είπε, συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου σχετικά με την Κύπρο.
Σε όλο το νότο, τελέστηκαν εκκλησιαστικές λειτουργίες για τη μνήμη των περισσότερων από 3.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τουρκική εισβολή.
«Ήταν μια προδοσία της Κύπρου και τόσα πολλά παιδιά χάθηκαν. Δεν ήταν μόνο ο γιος μου, ήταν πολλά», είπε ο Λουκάς Αλεξάνδρου, 90 ετών, καθώς φρόντιζε τον τάφο του γιου του σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο.
Στην Τουρκία, από την άλλη η κρατική τηλεόραση μιλούσε για τη βία κατά των Τουρκοκυπρίων πριν από την εισβολή.
Το ρεπορτάζ του Reuters καταλήγει με τα δεδομένα: «Η εισβολή της Τουρκίας κατέλαβε περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού και εκτόπισε περισσότερους από 160.000 Ελληνοκύπριους. Οι συνομιλίες για την επανένωση κατέρρευσαν το 2017 και έκτοτε βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι ένα αποσχισμένο τμήμα, που αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Τουρκία».