Skip to main content

Δ. Βανδή: Τουρκικός παροξυσμός μετά την άρνησή της να τραγουδήσει με φόντο τον Κεμάλ

Έφυγαν από τον χώρο της συναυλίας στο Τσεσμέ με προστασία , καθώς ο εμπρηστικός λόγος της δημάρχου της πόλης ξεσήκωσε αντιδράσεις του κοινού.

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η απόφαση της Δέσποινας Βανδή,  να ακυρώσει την Τετάρτη το βράδυ τη συναυλία της στο Τσεσμέ λίγο πριν ανέβει στη σκηνή, με τους Τούρκους να της επιτίθενται λόγω της απόφασής της.

Η τραγουδίστρια είχε προγραμματίσει μια εμφάνιση με σκοπό τα έσοδα να δοθούν στον μη κυβερνητικό οργανισμό Turkish Education Foundation, προκειμένου να δοθούν κάποιες υποτροφίες.

Ωστόσο, όταν  είδε στη σκηνή την τουρκική σημαία και την αφίσα του Κεμάλ  Ατατούρκ αρνήθηκε να εμφανιστεί. Όπως δε  επεσήμανε αργότερα με ανάρτησή της όλο το σκηνικό στήθηκε εν αγνοία της.

Ακολούθως στην σκηνή ανέβηκε η δήμαρχος της Σμύρνης, Λαλ Ντενιζλί.

«Μην σπαταλάτε τις ανάσες σας…»

Αφού ενημέρωσε ότι η Δέσποινα Βανδή  αρνήθηκε να τραγουδήσει επειδή ήθελε να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ, συνέχισε με εμπρηστικές δηλώσεις:

«Μην την αποδοκιμάζετε, δεν νομίζω ότι αξίζει να κουράζεστε και να σπαταλάτε τις ανάσες σας. Δώσαμε τόσους μάρτυρες για να κερδίσουμε αυτά τα χώματα και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδερφοσύνη και η φιλία θα κερδίσουν».

«Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να κατεβάσουμε την αφίσα του Ατατούρκ. Η κυρία αυτή θα πρέπει να φύγει αμέσως από εδώ, ήρεμα και ειρηνικά. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα προσπαθήσει ποτέ ξανά να κατεβάσει τη σημαία της Τουρκίας που έχει βαφτεί με αίμα».

Σύμφωνα με την δηλώσεις της Ευγενίας Λιάκου, την τραγουδίστρια που συνεργάζεται με τη Δέσποινα Βανδή στις συναυλίες της, στον ΣΚΑΙ, βγήκαν από τον χώρο με προστασία, καθώς «ο κόσμος είχε αναστατωθεί».

Η Δέσποινα Βανδή με ανάρτησή της στο Instagram αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να δώσει τη συναυλία στο Τσεσμέ αναφέροντας:

«Με απόλυτο σεβασμό προς το κοινό που θα με τιμούσε με την παρουσία του στη συναυλία μου, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ανακοινώνω ότι με αποκλειστική ευθύνη του Τουρκικού Ιδρύματος Παιδείας που αποφάσισε μονομερώς να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως μια συναυλία δίνοντάς της μια μη συμφωνημένη πολιτική προσέγγιση, η συμμετοχή μου στην εκδήλωση δεν είναι δυνατό να συμβεί».

Εντωμεταξύ, χιλιάδες Τούρκοι επιτίθενται στην τραγουδίστρια με αναρτήσεις στα social media με ύβρεις, υποτιμητικά σχόλια  σ έχουν συρεύσει σε αναρτήσεις της τραγουδίστριας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το θέμα ανέβασαν ψηλά και τα τουρκικά ΜΜΕ, λέγοντας ότι η Δέσποινα Βανδη ήθελε να μπει δίπλα στην τουρκική σημαία η ελληνική.