Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης από Οξφόρδη: Να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το Κυπριακό – Σημαντικό να υπάρχει συνέχεια και εμπειρία στο «τιμόνι» της Κομισιόν

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, το οποίο θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της Συνόδου, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. έχει επικεντρωθεί πολύ στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων

«Σε δύο ημέρες από σήμερα, έχουμε την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πρόκειται για την τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Οξφόρδη, προσερχόμενος στις εργασίες της 4ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πάντα στο πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ για την εκλογή του και στάθηκε στην ανάγκη επαναπροσέγγισης Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία»

Αναφέρθηκε επίσης στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ελπίδα να επανεκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν. «Είναι σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, το οποίο θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της Συνόδου, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. έχει επικεντρωθεί πολύ στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. «Είναι μια ορθή προτεραιότητα» τόνισε.

Είπε επιπλέον ότι έχει νομοθετηθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει εργαστεί εποικοδομητικά με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα αποφασίζουν ποιος θα εισέρχεται στην Ε.Ε. οι διακινητές, αλλά τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Σύνοδος

Πρόκειται για την τέταρτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας από τότε που δημιουργήθηκε ο θεσμός το 2022 με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Είναι μια πλατφόρμα, η οποία στόχο έχει την προώθηση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη.

Συνολικά συμμετέχουν 47 ηγέτες από την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι από το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Θα απουσιάζουν οι πρόεδροι της Κύπρου και της Τουρκίας, καθώς επίσης και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς σήμερα διεξάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή της στο αξίωμα.

Στην Σύνοδο θα πραγματοποιηθούν δύο βασικές συνεδριάσεις της ολομέλειας και τρεις ξεχωριστές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που θα αφορούν τη μετανάστευση, την ενέργεια και την υπεράσπιση – διασφάλιση της δημοκρατίας. Στην τελευταία θα συμμετάσχει ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σύνοδος αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε Βρετανικό έδαφος και είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής στην οποία οικοδεσπότης είναι ο νεοεκλεγείς βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Η Σύνοδος πραγματοποιείται στην ιστορική έπαυλη Μπλένιμ χώρο γέννησης του Ουίντσον Τσώρτσιλ που βρίσκεται λίγο έξω από την Οξφόρδη στην κομητεία Οξφορντσιρ.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ