Δημοσιεύματα στην Ουκρανία αναφέρουν ότι «Η Ελλάδα στέλνει F-16 στην Ουκρανία», σενάριο που όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στην «Ν» δεν ισχύει.
Ειδικότερα, σε σημερινό δημοσίευμα το ουκρανικό Ukrainska Pravda, αναφέρει πως
«Η Ελλάδα σχεδιάζει να παροπλίσει 32 παλιά μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-30 και να τα στείλει στην Ουκρανία».
Και συνεχίζει πως «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή δίκτυα. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αναβαθμίσει 82 F-16 σε διαμόρφωση Block-70 και να αποκτήσει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale τέταρτης γενιάς από τη Γαλλία».
Στρατιωτικές πηγές μιλώντας στην «Ν», αναφέρουν πως ουδέποτε υπήρξε ενδεχόμενο αποστολής των εν λόγω μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Όπως εξηγούν «το θέμα είναι σύνθετο. Δηλαδή για να σταλούν μαχητικά αεροσκάφη οπουδήποτε, είτε αυτό αφορά πώληση είτε απόσυρση, πρέπει να αφαιρεθούν από τη δομή των δυνάμεων. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο».
Σεναριολογία λέει το ΥΠΕΘΑ
Το σενάριο αποστολής μαχητικών F-16 στην Ουκρανία απορρίπτει και το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
«Ουδέν ζήτημα μεταφοράς ελληνικών F-16 στην Ουκρανία τίθεται, ανέφεραν τον Απρίλιο πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, «Ολα τα άλλα αποτελούν ακατάσχετη σεναριολογία».
Βάζουν στο «παιχνίδι» τις ΗΠΑ
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι «Σύμφωνα με πηγές του Al Jazeera, η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι καλύτερο να στείλει τα αεροσκάφη αυτά πρώτα πίσω στις ΗΠΑ, όπου θα αναβαθμιστούν και στη συνέχεια θα σταλούν στο Κίεβο.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε: «Η πώληση 32 F-16 … θα άνοιγε μια μεγάλη τρύπα στην Πολεμική Αεροπορία. … Πρέπει να υπάρχει απαρτία περίπου 200 αεροσκαφών, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με πιο σύγχρονα και ακριβά μαχητικά αεροσκάφη».
«Όχι» από Μητσοτάκη
Άλλωστε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του και αναφερθείς στη στήριξη της Ουκρανίας ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Και έχω πει πάρα πολλές φορές ότι σε καμία περίπτωση αυτές οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Άρα, επ’ αυτού δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεών μου.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι ένα μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει και σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε και χρήματα, επιπρόσθετα χρήματα, αρκετά, για να καταστρέψουμε το σχετικό υλικό.
Αυτά γι’ αυτούς οι οποίοι διακινούν αυτές τις φήμες. Εξάλλου, είναι γνωστοί αυτοί οι οποίοι επιμένουν να διακινούν τέτοια σενάρια».