Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο – ‘Εκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αύριο οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Μέτρα που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ το απόγευμα της Τρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι έγινε το πρωί μια πρώτη συζήτηση για το ζήτημα στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός στην έκτακτη πρωϊνή σύσκεψη για το ράλι τιμών στο ρεύμα, αποφασίστηκε να επιβληθεί έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για δύο μήνες, προκειμένου όπως είπε «να επιδοτήσουμε τον μήνα Αύγουστο». Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι θα επιβληθεί ένα «έκτακτο τέλος, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά για να ανακουφίσουμε τους πολίτες».

Οι σχετικές, αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο το πρωΐ από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη.

Περιγράφοντας την κατάσταση ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τις τελευταίες δέκα μέρες είδαμε μια τεράστια έξαρση των τιμών στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι και την Ουγγαρία». Και πρόσθεσε: «Αυτό το αποτέλεσμα της στρέβλωσης της αγοράς θα χτυπήσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου».

«Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες»

Σχολιάζοντας την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι «ήταν ένα πολύ άγριο συμβάν και δεν υπάρχει πολιτικός που δεν προβάλει την απόπειρα δολοφονίας και στη δική του καθημερινότητα». Τόνισε, δε, ότι «η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πολιτική βία είχαμε και στην  πατρίδα μας. Η μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας είναι να επιλύει τις διαφωνίες ειρηνικά. Είμαστε αντίπαλοι, όχι εχθροί». Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί στον «τοξικό λόγο»  κάνοντας την διαπίστωση πως «παγκόσμια περισσεύει».

«Ταυτισμένος με την τοξικότητα ο Πολάκης»

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης κατά της γραμματέως της ΝΔ, Μαρίας Συρεγγέλα, χαρακτηρίζοντας τα όσα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «αδιανόητες κουβέντες». Μάλιστα, σημείωσε ότι «ο ίδιος δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη», προσθέτοντας ότι «ο Πολάκης είναι ταυτισμένος με την τοξικότητα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως όταν ανάλογες συμπεριφορές εκπορεύονται από την ΝΔ, υπάρχουν και οι ανάλογες επιπτώσεις, δίνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση Αυγενάκη.

«Ό,τι αθλιέστερο έχει συμβεί, αυτό που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018»

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο χτίστηκε μια σκευωρία. Μάθαμε ότι υπήρχαν σε αυτό αστρονομικά ποσά». Και συμπλήρωσε: «Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να έχεις οικονομικό όφελος για να είναι προστατευόμενος μάρτυρας».

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά για το εν λόγω ζήτημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «αυτό που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018 είναι ό,τι αθλιέστερο έχει συμβεί».

«Βλέπουμε αποκλιμάκωση των τιμών»

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό τον χαρακτήρισε ένα πανευρωπαϊκό και δομικό πρόβλημα. Υποστήριξε μάλιστα ότι βλέπουμε αποκλιμάκωση των τιμών. Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο, ενώ τόνισε πως υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης στην αγορά που οφείλει να ελέγξει η επιτροπή ανταγωνισμού.

Σχετικά με το ζήτημα των αυξημένων τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δήλωσε: «Αναζητούμε στοιχεία και αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού θα το κάνουμε. Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις από πέρσι, έχουμε όμως μεγάλη αύξηση σε σχέση με πριν 4 χρόνια. Μας απασχολεί διότι θέλουμε συμπολίτες να μπορούν να κάνουν διακοπές».

Για την ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πραγματική απάντηση στην ακρίβεια είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, η αύξηση των μισθών με μείωση των φόρων.

«Η πολιτική μας εξ αρχής, κεντρικός στόχος της πολιτικής μας, ήταν η σημαντική αύξηση των μισθών. Ήδη βλέπουμε τέτοιες ενδείξεις, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 28% -θέλω να το θυμίσω-, από τότε που ήρθαμε στα πράγματα», συνέχισε ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των πολυεθνικών εταιρειών που πουλάνε τα ίδια προϊόντα, πιο ακριβά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Επ’ αυτού ανέφερε ότι η Κομισιόν αναγνώρισε το πρόβλημα και θέλει να το αντιμετωπίσει. Για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία όπου οι τιμές τείνουν να επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν και τόνισε: «Δεν θα το κάνουμε. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο, πλην όμως δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα μέτρο το οποίο είμαι βέβαιος ότι και θα είναι αναποτελεσματικό και θα στερήσει τελικά χρήματα από τον Προϋπολογισμό».

Για την επικείμενη ΔΕΘ

Για όσα θα πει στη ΔΕΘ δήλωσε πως θα απογοητεύσει όσους περιμένουν να εμφανιστεί εκεί ως ‘Αγιος Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει.

Ανέφερε όμως τη δέσμευσή του για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων στο τέλος του χρόνου και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις ξεκινώντας από το 2025 ενώ επανέλαβε ότι είναι δεδομένη η δημοσιονομική προσήλωση της κυβέρνησης.

Για την ασφάλεια και την παραβατικότητα

Για την ασφάλεια ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση συνειδητά κάνει πράξη το «νομιμότητα παντού» και ξηλώνει εστίες παραβατικότητας.

«Αυτό το οποίο έγινε στη ΔΟΥ Χαλκίδας, αυτό το οποίο έγινε στο κύκλωμα το οποίο εξιχνιάστηκε πρόσφατα με τους εκβιασμούς των μαγαζιών. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει σε αυτή την έκταση και σε αυτή την ένταση στην πατρίδα μας, όσο τουλάχιστον εγώ θυμάμαι την πολιτική», υπογράμμισε ενώ ερωτηθείς για τη Μύκονο σημείωσε:

«Περιμένετε, κάντε λίγο υπομονή ακόμα και για την ίδια τη Μύκονο και για την εικόνα την οποία παρουσιάζει, η οποία δεν είναι εικόνα ενός προορισμού τον οποίο θέλουμε να διαφημίζουμε παγκοσμίως. Όμως, οι παρεμβάσεις αυτές οι οποίες γίνονται έχουν μεγάλη σημασία, τεράστια αποδοχή. Η παρέμβαση που κάνουμε για τις παραλίες, πώς ξεκίνησε; Θέλω να το θυμίσω αυτό: ξεκίνησε από το «κίνημα της πετσέτας», ξεκίνησε από οργανωμένους πολίτες, οι οποίοι ήρθαν και είπαν «εδώ υπάρχει παραβατικότητα».

Τους ακούσαμε τους πολίτες και κάναμε κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει. Και οι καταγγελίες ελέγχονται. Θα λυθεί το ζήτημα στο 100%; Όχι, αλλά η πρόοδος η οποία έχει συντελεστεί είναι τεράστια».

Για τις πυρκαγιές

Για τις πυρκαγιές είπε πως είμαστε ακόμα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και τόνισε πως είναι τεράστιας σημασίας ότι 650.000 πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους.

Στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου

Σχετικά με το κυπριακό ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα είναι μια δύσκολη ημέρα το ερχόμενο Σάββατο στην επέτειο της τουρκικής εισβολής.

«Πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθούμε να έχουμε το ένα τρίτο μιας ευρωπαϊκής χώρας υπό κατάληψη, υπό κατοχή ουσιαστικά. Είναι μία ευκαιρία, όπως κάθε τέτοια ημερομηνία -δεν είναι επέτειος, η επέτειος παραπέμπει συνήθως σε κάτι το οποίο είναι ένα ευχάριστο γεγονός-, μια ευκαιρία αναστοχασμού για το τι ενδεχομένως και εμείς δεν κάναμε καλά. Διάβασα με πολύ προσοχή τη συνέντευξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Νίκου Χριστοδουλίδη, στην «Καθημερινή», είπε αλήθειες για το ζήτημα του Κυπριακού.

Ναι, είμαι αισιόδοξος, συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: ότι πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία», υπογράμμισε.

Ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς αν και η Τουρκία είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα απάντησε πως δεν το ξέρει ενώ σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ πραγματικά πιστεύει ότι αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αρπάξουμε.

«Η Ελλάδα είναι εδώ να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις αφορούν τις δύο κοινότητες», πρόσθεσε.

Το κεφάλαιο Βόρεια Μακεδονία

Σε ερώτηση για τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας απέναντι στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονία που παραβιάζει τη συμφωνία των Πρεσπών, αρχικά υπενθύμισε ότι η γειτονική χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ επειδή λύθηκε το ζήτημα του ονόματος.

Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία είχε αδυναμίες αλλά το άρθρο που αφορά την ενιαία ονομασία, το erga omnes, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, ούτε νομικής ενέργειας.

«Αυτό είναι το όνομα της χώρας και δεν μπορεί κανείς να την αποκαλεί με άλλο όνομα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το κατέστησα απολύτως σαφές στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, εντός της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ότι βρίσκεται σε αυτό το τραπέζι γιατί ακριβώς υπεγράφη μια συμφωνία την οποία αυτή τη στιγμή δεν τηρεί.

Η Ελλάδα προφανώς και έχει όπλα. Δεν αναφέρομαι στα όπλα που απορρέουν από την ίδια τη Συμφωνία, αλλά το μεγαλύτερο όπλο το οποίο έχει στην διάθεσή της είναι ότι είναι «τοποτηρητής» της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων. Και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό, είναι έναντι όλων.

Να επαναληφθεί δηλαδή το προφανές, αυτό το οποίο έχουν υπογράψει, έτσι δεν είναι; Δεν ζητάμε κάτι διαφορετικό. Pacta sunt servanda», συμπλήρωσε ενώ είπε ότι στο ζήτημα αυτό η Ελλάδα δεν είναι μόνη και έχει τη στήριξη όλης της Ευρώπης.

Για την επανεκλογή Μέτσολα

Επιπλέον ο πρωθυπουργός συνεχάρη τη Ρομπέρτα Μέτσολα που εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο να συμβεί με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν σημειώνοντας πως δεν υπάρχει Plan B για την περίπτωσή της. Όσο για το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου, σημείωσαε πως εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο.

Επισήμανε ότι θέλει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως δεν θα υπάρξει από τον ίδιο ή στέλεχος της ΝΔ καμία παρέμβαση καθώς το έχει απαγορεύσει δια ροπάλου.

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, είπε ότι είναι αυτός που είναι και ότι ο ίδιος πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα των μαύρων χρημάτων το άνοιξε ο κ. Κασσελάκης για το κόμμα του ενώ για το πόθεν έσχες του δήλωσε πως ελέγχεται 20 χρόνια.

Για όσα είπαν πρόσφατα οι πρώην πρόεδροι και πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: ««Εγώ σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα.

Είναι τέως Πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ξέρετε, να μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη».

Σε ερώτηση αν τον ενόχλησε όσα είπαν σημείωσε: «Η άποψη όπως εκφράζεται είναι μια άποψη ενός τέως Πρωθυπουργού. Ο ένας είναι ακόμα βουλευτής, ο άλλος δεν είναι, γι’ αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία. Όμως, η πολιτική αυτή τη στιγμή της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο και υλοποιεί. Νομίζω, είναι άλλο η άποψη η διαφορετική, την καταλαβαίνω, και άλλο η κριτική ότι κάνετε διαφορετικά από αυτά τα οποία είπατε ότι θα κάνατε».

Ερωτηθείς για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας δήλωσε πως θα ήταν άκομψο να πει το οτιδήποτε πριν λήξει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Και σε αυτό κι αν θα είμαι κάθετος. Δε θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025. Και προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και την συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή. Και θα σταματήσω εδώ», συμπλήρωσε.