Skip to main content

Άννα Διαμαντοπούλου: Το βιογραφικό και η πορεία της με το ΠΑΣΟΚ

Intime News

Από την Κοζάνη στις Βρυξέλλες και στις κυβερνητικές θέσεις

Η Άννα Διαμαντοπούλου, από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη, που όμως φαινόταν να έχει αποστασιοποιηθεί αισθητά από το κόμμα την τελευταία 10ετία, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία.

Είναι η 8η υποψήφια, που μπαίνει στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Οι σπουδές και τα πρώτα βήματα στην πολιτική

Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1959 και φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για την είσοδό της στην πολιτική έχει γράψει η ίδια: « Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε από όλους τους επιστήμονες να επιστρέψουν στην περιφέρειά τους για να συμβάλουν στο όραμα της αλλαγής και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Επέλεξα να εγκατασταθώ στην Κοζάνη με χαρά και πάθος για τη νέα προσπάθεια που ξεκινούσε η χώρα ολόκληρη. Εκείνη την εποχή η Κοζάνη, όπως όλη η ελληνική περιφέρεια, ανασταίνεται.
Δουλεύω ως ελεύθερος επαγγελματίας, διδάσκω στο τοπικό ΤΕΙ και ως μηχανικός μετέχω ενεργά στην «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης» του Αντώνη Τρίτση.
Εκλέγομαι και είμαι ενεργό μέλος στο ΤΕΕ, Πρόεδρος της ΕΓΕ Κοζάνης, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Οργάνου των Πολιτιστικών Συλλόγων της Επιτροπής και ιδρυτικό μέλος τριών Γυναικείων Συνεταιρισμών.

Παράλληλα εκλέγομαι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Τριμελούς Γραμματείας και αφιερώνουμε με εκατοντάδες συντρόφισσες και συντρόφους όλες μας τις δυνάμεις στην υλοποίηση των μεγάλων στόχων της αλλαγής. Παλεύουμε για τους συνεταιρισμούς, για τη συμμετοχή των γυναικών, για την επιμόρφωση των πολιτών, για την πολιτιστική ζωή, για τον πολιτισμό στα χωριά, για την κοινωνικοποίηση.

Ήταν μια εξαιρετική περίοδος της ζωής μου, όπου στα 22 μου χρόνια παράλληλα με τον αγώνα για την επιβίωση δίναμε όλοι μαζί και τον αγώνα για Δημοκρατία, για νέους θεσμούς, για το τέλος των εμφυλιοπολεμικών αντιθέσεων, για την κοινωνική αλληλεγγύη».

Το 1985, σε ηλικία μόλις 26 ετών, διορίστηκε νομάρχης Καστοριάς. Υπηρέτησε ως μια από τις νεότερες Νομάρχες μέχρι το 1986 οπότε και ανέλαβε γενική γραμματέας Κατάρτισης και αργότερα Νεότητας.

Αργότερα ανέλαβε πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, πόστο που διατήρησε μέχρι το 1993 οπότε και ανέλαβε γενική γραμματέας Βιομηχανίας.

Από την Κοζάνη στις Βρυξέλλες

Το 1996 εξελέγη βουλευτής Κοζάνης. Ορίστηκε υφυπουργός Ανάπτυξης με ευθύνη για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βιομηχανική αναδιάρθρωση.

Έμεινε στη θέση αυτή μέχρι την επιλογή της ως Επιτρόπου στην Κομισιόν με αρμοδιότητα τα θέματα απασχόλησης και κοινωνικών θεμάτων, την περίοδο 1999-2004.

Η παρουσία στη Βουλή και η συμμετοχή στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει διαχειριστεί τα «σκιώδη» χαρτοφυλάκια των Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας, και Ανάπτυξης. Στις εκλογές του 2007 ήταν υπεύθυνη του πολιτικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 ήταν η πολιτική υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και βουλευτής Α΄ Αθήνας.

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεξελέγη βουλευτής Α΄ Αθήνας και στις 7 Οκτωβρίου ορκίστηκε υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η κρίση του 2012 και οι αποστάσεις

Τη θέση της υπουργού Παιδείας διατήρησε και στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου το 2011. Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 δεν επανεξελέγη. Έκτοτε άρχισε σταδιακά να απομακρύνεται από το πολιτικό προσκήνιο και το κόμμα.

Τα τελευταία χρόνια σχολιαζόταν έντονα ότι φαίνεται να είναι πιο κοντά στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά στο ΠΑΣΟΚ, αν και η ίδια το αρνείται.

Άρωμα Ευρώπης

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την ευρωπαϊκή διάσταση της κοινωνικής Ευρώπης και έχει ενεργό συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διεργασίες και συζητήσεις. Είναι επίσης Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενός ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και πολιτικής, με έδρα την Αθήνα.

Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Σαβαλάνο, με τον οποίο έχουν ένα γιο, τον Χαρίδημο