Ακόμη μία υποψηφιότητα, η 8η, ανακοινώθηκε στην κούρσα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Η Άννα Διαμαντοπούλου θα διεκδικήσει και εκείνη την προεδρία του κινήματος.
«Πιστεύω στην κοινωνία, πιστεύω στην πολιτική, στη δύναμη των πολιτών να χτίζουν τη μοίρα τους», επισημαίνει στο βίντεο, με το οποίο ανακοινώνει την υποψηφιότητα της. «Δεν είχα ονειρευτεί τα όσα πέτυχα. Αλλά ξέρω ότι τότε είχα δικαίωμα στο όνειρο. Όπως και ξέρω ότι σήμερα ένας 15χρονος στην Κοζάνη δεν έχει τις ευκαιρίες που είχα εγώ τότε», σημειώνει.
«Για κάθε 15χρονη Άννα, για τα παιδιά που έφυγαν από τη χώρα με την κρίση, για όσους αδυνατούν να ονειρευτούν, για όσους αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες, για όσους δημιουργούν και διεκδικούν… Για αυτό κατεβαίνω υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνει. Στόχος; Ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ.
Ποιοι έχουν θέσει υποψηφιότητα
Η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία τα τελευταία χρόνια φαινόταν να έχει αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς πάντως να φύγει ή να προσχωρήσει σε άλλο κόμμα, θα έχει απέναντί της ακόμη 7 υποψηφίους.
Την προεδρία του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Κανελλάκης.
Άννα Διαμαντοπούλου: Το βιογραφικό και η πορεία της με το ΠΑΣΟΚ
Η πορεία της
Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1959 και φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε νωρίς όταν διορίστηκε Νομάρχης Καστοριάς το 1985. Υπηρέτησε ως μια από τις νεότερες Νομάρχες (26 ετών τότε) μέχρι το 1986 οπότε και ανέλαβε γενική γραμματέας Κατάρτισης και αργότερα Νεότητας. Αργότερα ανέλαβε πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, πόστο που διατήρησε μέχρι το 1993 οπότε και ανέλαβε γενική γραμματέας Βιομηχανίας.
Το 1996 εξελέγη βουλευτής Κοζάνης. Ορίστηκε υφυπουργός Ανάπτυξης με ευθύνη για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βιομηχανική αναδιάρθρωση. Έμεινε στη θέση αυτή μέχρι την επιλογή της ως Επιτρόπου στην Κομισιόν με αρμοδιότητα τα θέματα απασχόλησης και κοινωνικών θεμάτων, την περίοδο 1999-2004.
Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει διαχειριστεί τα «σκιώδη» χαρτοφυλάκια των Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας, και Ανάπτυξης. Στις εκλογές του 2007 ήταν υπεύθυνη του πολιτικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 ήταν η πολιτική υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και βουλευτής Α΄ Αθήνας.
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεξελέγη βουλευτής Α΄ Αθήνας και στις 7 Οκτωβρίου ορκίστηκε υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θέση που διατήρησε και στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου το 2011. Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 δεν επανεξελέγη.
Έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την ευρωπαϊκή διάσταση της κοινωνικής Ευρώπης και έχει ενεργό συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διεργασίες και συζητήσεις.