Skip to main content

Μητσοτάκης προς Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Τ Πρωθυπουργού

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον οποίο είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα καθώς και της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν, για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη την ανάληψη από την Ελλάδα θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-26.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκουτέρες για τις ελληνικές προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες το

Κινητικότητα

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φήμες περί πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό και ποιο θα είναι το σχήμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν έχω να σας πω κάτι επ’ αυτού. Όπως σας είπα, δεν γνωρίζω καν τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν. Αυτό το οποίο είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

Χθες Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές υπογράμμισε πως η διαίρεση του νησιού για 50 χρόνια είναι μία μη αποδεκτή κατάσταση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η στάση Ερντογάν

Ερωτηματικό παραμένει πάντως η στάση του Ερντογάν και το αν θα επιλέξει να επιμείνει μέχρι τέλους στη σκληρή γραμμή στο Κυπριακό. Μία εικόνα θα δοθεί πάντως το επόμενο Σάββατο οπότε και θα μεταβεί στα κατεχόμενα. Την ημέρα εκείνη συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και σε μια κίνηση που έχει έντονο συμβολισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να μεταβεί στη Λευκωσία.