Skip to main content

Τι έδειξε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Δημήτρης Παπαμήτσος/Γραφε;iο Πρωθυπουργού μέσω Reuters

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο κ. Ερντογάν θα επιμείνει μέχρι τέλους την σκληρή γραμμή στο Κυπριακό

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις, διατηρούν Αθήνα και Άγκυρα και ήδη έχει κλειστεί το επόμενο ραντεβού του  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου 45 λεπτά την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον και θα έχουν ένα ακόμα τετ-α-τετ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκεί θα γίνει μια προσπάθεια η συζήτηση να μπει σε πιο βαριά θέματα, ωστόσο στην Αθήνα γνωρίζουν πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει από τη μία μέρα στην άλλη το αναθεωρητικό της αφήγημα.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία μπροστά μπαίνει μια θετική ατζέντα και έμφαση δίνεται σε θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες, όπως η οικονομία. Στην πρόσφατη συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν  να εντατικοποιηθεί η συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Επίσης ικανοποίηση υπάρχει στην Αθήνα για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Από εκεί  και πέρα βέβαια δεν υπάρχει εφησυχασμός, καθώς δεν μπορεί να αλλάξει εν μια νυχτί η τουρκική στάση. Για παράδειγμα την Πέμπτη το πρωί βορειοανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφας τουρκικό αλιευτικό αρνήθηκε να υπακούσει σε έλεγχο περιπολικού σκάφους του λιμενικού, ενώ  η αλλαγή πορείας είχε ως αποτέλεσμα την «επακούμβηση» των δύο σκαφών.

Με την ακτοφυλακή της γείτονος να φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πως το  αλιευτικό «παρενοχλήθηκε» από το ελληνικό σκάφος στην περιοχή. «Μιλάμε για ξεκάθαρα ελληνικά χωρικά ύδατα, για αυτό και υπήρξε αυτή η επιχείρηση. Δεν θα γινόταν διαφορετικά αυτή η επιχείρηση από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου και φαίνεται πως το ήρεμο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες. Με την Αθήνα να έχει βάλει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές και να επισημαίνει πως δεν πρόκειται να γίνει καμιά υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Κινητικότητα στο Κυπριακό

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο κ. Ερντογάν θα επιμείνει μέχρι τέλους την σκληρή γραμμή στο Κυπριακό και μια εικόνα θα δοθεί το επόμενο Σάββατο οπότε και θα μεταβεί στα κατεχόμενα. Την ημέρα εκείνη συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και σε μια κίνηση που έχει έντονο συμβολισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να μεταβεί στη Λευκωσία.

Σήμερα ο  πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση με  με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του ο  Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε  πως η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φήμες περί πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό και ποιο θα είναι το σχήμα, ο πρωθυπουργός  δήλωσε: «Δεν έχω να σας πω κάτι επ’ αυτού. Όπως σας είπα, δεν γνωρίζω καν τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν. Αυτό το οποίο είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

Να σημειωθεί εδώ πως χθες  ο  υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές υπογράμμισε πως η διαίρεση του νησιού για 50 χρόνια είναι μία μη αποδεκτή κατάσταση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»  το μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία

«Pacta sunt servanda – οι συμφωνίας πρέπει να τηρούνται- Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι»  είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός προς την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.  Από την κυβερνητική πλευρά υπογραμμίζουν πως για να κάνει η γειτονική χώρα βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που η χώρα έχει υπογράψει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον ανέφερε πως ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο ΝΑΤΟ για το γεγονός ότι « ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας ως προς το ενιαίο όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί τη χώρα του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» εντός των συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από τη Συμφωνία». Όπως είπε ο πρωθυπουργός της γείτονος Χριστιάν Μίτσκοσκι εντός της αίθουσας και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ δεν ακολούθησε αυτή την τακτική και χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του.

Πάντως ο Χριστιάν Μίτσκοσκι δείχνει  αποφασισμένος να συνεχίσει τον δρόμο των προκλήσεων και σε πρόσφατες δηλώσεις μίλησε για «μακεδονική κυβέρνηση» και «μακεδονικό λαό». Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Τίμτσο Μουτσούνσκι ισχυρίστηκε πως η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Από την Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις που γίνονται, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Όσον αφορά τις επόμενες πρωτοβουλίες  ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε «η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μία ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».