Skip to main content

Διερευνητικές επαφές για το Κυπριακό στην Ουάσιγκτον

Αν υπάρχουν περιθώρια η απεσταλμένη του ΟΗΕ θα αρχίσει διαδικασία συνομιλιών

Διερευνητικές επαφές για να διαπιστωθεί αν είναι ώριμο το κλίμα επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό πραγματοποιούνται σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, στην Ουάσιγκτον, ενώ προγραμματισμένη συνάντηση έχει και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων και μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια μικρής διάρκειας συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τετάρτης, αν και η ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρει το Κυπριακό ως ζήτημα που τέθηκε στην συνάντηση. 

Πάντως, αν η Άγκυρα επιμείνει στα δυο κράτη η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή και δεν θα συμμετέχει σε συζητήσεις.

«Η λύση του Κυπριακού οφείλει να είναι εντός του πλαισίου αποφάσεων του ΣΑ»

Μετά το πέρας της συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν, δήλωσε πως «Η λύση του Κυπριακού ζητήματος οφείλει να είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του ΣΑ ΟΗΕ.

Η Ελλάδα, στηρίζει τις προσπάθειες της Προσωπικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για επανεκκίνηση του διαλόγου και είναι έτοιμη να παράσχει τις υπηρεσίες της στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Ν. Χριστοδουλίδης: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην επετειακή εκδήλωση με τίτλο «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024, ανάφερε ότι «Πενήντα χρόνια μετά, ο δρόμος για εμάς μία και μόνον κατεύθυνση έχει, διότι η μη λύση δεν είναι λύση, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι στην ατζέντα μας βρίσκεται μόνον ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας. Με την απαιτούμενη πολιτική βούληση και σε πλήρη συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε μια λύση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε διεξόδους ακόμη και στα πιο ακανθώδη ζητήματα του κυπριακού, ακόμη και αν ο εχθρός που πρέπει να γίνει τουλάχιστον συνεργάτης δεν συνεργάζεται, επί ίσοις όροις και στη βάση της νομιμότητας».

Να απαλλαγούμε από την κατοχή

Στη συνέχεια τόνισε ότι «Πρέπει να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση, που διαβρώνουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της Κύπρου για περαιτέρω πρόοδο και ευημερία και ακυρώνουν το όραμα της ενιαίας, κοινής ευημερούσας πατρίδας. ο δρόμος της συνέχισης κάθε προσπάθειας για διάρρηξη του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό. Ζητούμενα είναι η απελευθέρωση και μια λύση που θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό της μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας, ασφάλειας, ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, πραγματικής ειρήνης, προόδου και ευημερίας».

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες την Παρασκευή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν την Παρασκευή, αναφερόμενος στο Κυπριακό σε συζήτηση με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ, στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπενθύμισε δε πως η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα.

Η «μαύρη» επέτειος της εισβολής

Ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα για εορταστικές εκδηλώσεις με την Άγκυρα να διαρρέει ότι θα στείλει 50 πολεμικά πλοία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επέτειο των 50 ετών και την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Λευκωσία για να σηματοδοτήσει ότι δεν αποδέχεται ο ελληνισμός τετελεσμένα.