Την ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος «σε συνέντευξη του από την Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε σε ‘κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες’, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της συνεισφοράς μας στην Ουκρανία» εκφράζουν ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπιάγκης και ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του κόμματος Δημήτρης Μάντζος.
Όπως σημειώνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «η δημόσια αυτή δήλωση έρχεται σε συνέχεια άλλων δηλώσεων και αναρτήσεων του Ουκρανού προέδρου για ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας του από την Ελλάδα, καθώς και παλαιότερων δηλώσεων ξένων ηγετών, όπως του Γερμανού Καγκελαρίου, για αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα. Είναι, δε, ευθέως αντιφατική προς τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια -εντός συνόρων- ότι η Ελλάδα πρόκειται να έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις της ιστορίας, καθώς και προς τις διαρκείς διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων ότι δεν έχει αποδυναμωθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας μας».
«Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας έναντι της παράνομης ρωσικής εισβολής, αποτελεί άμεση απόρροια των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και της αφοσίωσης της Ελλάδας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί όμως να γίνεται εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων» τονίζουν οι κ. Μπιάγκης και Μάντζος.
«Διγλωσσία και επαμφοτερίζουσα στάση»
Υπενθυμίζουν δε πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ζητήσει δύο φορές να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αλλά «η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μάς αγνόησαν». «Θα επιμείνουμε να το ζητάμε επανακαταθέτοντας σήμερα το σχετικό αίτημα. Ωστόσο, η επαμφοτερίζουσα και με διγλωσσία στάση της κυβέρνησης απειλεί πλέον να πλήξει το κύρος και το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εξέλιξη πολύ επικίνδυνη, με δεδομένη τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τις εξωτερικές απειλές ιδίως στα νησιά του Αιγαίου» επισημαίνουν.
Όπως αναφέρουν, «το βαρύ πέπλο αδιαφάνειας, σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, καθιστούν πλέον τα ερωτήματα αδήριτα:
- Ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει, αναλυτικά και ειδικά, η χώρα μας για την υποστήριξη της Ουκρανίας, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών;
- Έχει επιδράσει η ως άνω συνδρομή στην ετοιμότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας;
«Θα αναμένουμε τις άμεσες απαντήσεις της κυβέρνησης με επίσημο θεσμικό τρόπο όπως έχουμε επανειλημμένως ζητήσει μέχρι σήμερα» καταλήγουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
Σημειώνεται πως – αναφερόμενος στη βοήθεια που παρέχει η Ευρώπη στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέντευξή του πως «τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους». «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε (…) Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες» ανέφερε προσθέτοντας: «Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη. Η Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα βλήματα 155 χιλιοστών και ότι σε έναν σύγχρονο πόλεμο δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα, όσο πολλοί πίστευαν. Να διασφαλίσουμε επίσης ότι θα εξορθολογήσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε».