Skip to main content

Η πέμπτη συνάντηση σε ένα χρόνο, μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Διήρκεσε 45 λεπτά - Θέμα επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ολοκληρώθηκε, 45 λεπτά μετά, η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη- Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον-  η πέμπτη  εντός των τελευταίων 12 μηνών – στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες βγήκαν μαζί από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση προς την αίθουσα που έγινε η συνάντηση.

Τι συζητήθηκε

Στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να διατηρηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με το βλέμμα σε μια πιο αναλυτική συζήτηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην ‘Αγκυρα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το θέμα του Κυπριακού

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, αλλά και  οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, Άννα – Μαρία  Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.