Skip to main content

Πρόκληση Μίτσκοσκι από το «βήμα» του ΝΑΤΟ – «Μακεδονία» και «ΠΓΔΜ» η χώρα του

REUTERS/Elizabeth Franz

«Δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας για να επιβεβαιώσουμε το ελεύθερο πνεύμα του μακεδονικού λαού»

Για «Μακεδονία», «μακεδονική κυβέρνηση» μίλησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι από το πλέον επίσημο βήμα, την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πρόκληση παρά τα συνεχή μηνύματα της Αθήνας, και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είναι αδιαπραγμάτευτο erga omnes.

Επίσης ο κ. Μιτσκότσκι,  χρησιμοποίησε και τον όρο Πρώην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίτσκοσκι σε δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο  ανέφερε: 

«Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύει αξίες, είμαστε εδώ μαζί με τους συμμάχους μας για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας τόσο τώρα όσο και στο μέλλον ότι θα προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και το κράτος του διεθνούς δικαίου.

Ως μικρό έθνος, θέλουμε να επιβεβαιώσουμε πως αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι εδώ λαμβάνουμε τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες.

Η Μακεδονία ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες, ως κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελεύθερο πνεύμα του μακεδονικού λαού

Αυτό που θέλω επίσης να επιβεβαιώσω είναι ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, δηλαδή τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ να επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό του Στρατού μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο έτσι θα ακολουθήσουμε τα σύγχρονα βήματα. και θα ακολουθήσουμε τη μεγαλύτερη Παγκόσμια Αμυντική Συμμαχία που υπήρξε ποτέ».