Μήνυμα για την συνεχιζόμενη στήριξη στην Ουκρανία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση κατά την άφιξη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Ενώ παράλληλα τόνισε ότι «Γιορτάζουμε την δημιουργία της πιο ανθεκτικής Συμμαχίας στον κόσμο και συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων».
«Είναι μία εποχή που η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την δική μας δέσμευση ως προς την δαπάνη. Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες».
Επιπλέον ανέφερε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο η επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και ταυτόχρονα η ευθυγράμμιση των αμυντικών δαπανών, ώστε να δυναμώσουμε περισσότερο την Νατοϊκή Συμμαχία. Δε χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα, πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα και να δούμε πώς μπορούμε να κατανείμουμε πόρους».
Ενδυναμώνουμε τις αμυντικές μας ικανότητες
«Ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε τις αμυντικές μας ικανότητες που συμπληρώνει την στάση του ΝΑΤΟ. Το ενδυναμώνει και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το νέο ευρωπαϊκό κύκλο για να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε την ευρωπαΐκή μας άμυνα. Είναι είναι συμφέρον μας».
Για τις εκλογές στις ΗΠΑ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Δεν θα σχολιάσω κάτι. Θα γίνουν εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πολύ σύντομα και φυσικά θα σεβαστούμε την απόφαση του αμερικανικού λαού. Προσωπικά έχω συνεργαστεί τόσο με τον πρόεδρο Τραμπ όσο και με τον πρόεδρο Μπάιντεν κι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθεί αυτός ο ισχυρός βορειοατλαντικός δεσμός, που ήταν πάντα στην καρδιά της Συμμαχίας».
Στις 23.00 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Στις 16:00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον.
Η συνάντηση θα είναι σύντομης διάρκειας και επί τάπητος δεν θα τεθούν «βαριά» θέματα, αλλά στόχος είναι να διατηρηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις.
Διαβάστε επίσης:
ΝΑΤΟ: «Μη αναστρέψιμη» αλλά «θολή» η πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη