Skip to main content

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στο περιθώριο της Συνόδου

Οριστικοποιήθηκε για αύριο, Τετάρτη, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Αναμένεται να είναι μία χρονικά σύντομη επαφή δεδομένου ότι η συμπεφωνημένη επόμενη συνάντησή τους θα είναι τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες αναμένεται να επαναβεβαιώσουν το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και τα βήματα που έχουν γίνει στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά. Ανάλογη συνάντηση αναμένεται και μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Για την πραγματοποίηση της συνάντησης οποίας είχαν προηγηθεί διπλωματικές επαφές των δύο πλευρών .

Την πιθανότητα του ραντεβού δεν είχε αποκλείσει νωρίτερα ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς. Σχετικά ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ, είχε αναφέρει: «Οι αντιπροσωπείες αυτές τις μέρες ζυμώνονται, συναντώνται. Επομένως δεν αποκλείω, ιδίως και αύριο, που είναι κυρίως ημέρα της Συνόδου, να υπάρξει μια συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που ενδεχομένως είχε προαναγγελθεί στην τελευταία τους συνάντηση, αν και η βασική συνάντηση και οι βασικές επαφές προγραμματίζονται να γίνουν τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Άγκυρα.

Παρέμβαση για τη Βόρεια Μακεδονία

Οσον αφορά στην παρουσία του πρωθυπουργού στο ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αξιοποιήσει την παρουσία του στη Σύνοδο της Συμμαχίας για να αναδείξει το ζήτημα της μη τήρησης των συμφωνηθέντων από τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις «και αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει από την άλλη πλευρα». Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη συμφωνία που δεν τηρείται και ιδίως το erga omnes στην ονομασία της χώρας, παραπέμποντας στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Βόρειας Μακεδονίας. «Αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής είναι η παρουσία των Βορειομακεδόνων στο ΝΑΤΟ. Αλλά δεν σέβονται ούτε την πρώτη σελίδα της συμφωνίας» επισήμανε.

Η ατζέντα της Συνόδου

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ έχει φέτος ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα.

Σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, έχουν καταθέσει πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.