Skip to main content

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κ. Μητσοτάκης: Η παρέμβαση για τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και το πιθανό ραντεβού με Ερντογάν

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Δεν αποκλείεται πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών αύριο Τετάρτη - Η ατζέντα της Συνόδου και οι επαφές του πρωθυπουργού

Διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε μία προσπάθεια να υπάρξει μία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον. Εφόσον οι προσπάθειες αυτές καρποφορήσουν, το πιθανότερο είναι οι δύο ηγέτες να συναντηθούν αύριο Τετάρτη.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε πως δεν είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να έχει διμερείς συναντήσεις εκτός προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του γραφείου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, δεν απέκλεισε να υπάρξει τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Οι αντιπροσωπείες αυτές τις μέρες ζυμώνονται, συναντώνται. Επομένως δεν αποκλείω, ιδίως και αύριο, που είναι κυρίως ημέρα της Συνόδου, να υπάρξει μια συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που ενδεχομένως είχε προαναγγελθεί στην τελευταία τους συνάντηση, αν και η βασική συνάντηση και οι βασικές επαφές προγραμματίζονται να γίνουν τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε συγκεκριμένα.

Υπενθυμίζεται ότι ως η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Άγκυρα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν θα δώσουν το «παρών» και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Παρέμβαση για τη Βόρεια Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός αναμένεται παράλληλα να αξιοποιήσει την παρουσία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να αναδείξει το ζήτημα της μη τήρησης των συμφωνηθέντων από τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις «και αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει από την άλλη πλευρα». Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη συμφωνία που δεν τηρείται και ιδίως το erga omnes στην ονομασία της χώρας, παραπέμποντας στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Βόρειας Μακεδονίας. «Αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής είναι η παρουσία των Βορειομακεδόνων στο ΝΑΤΟ. Αλλά δεν σέβονται ούτε την πρώτη σελίδα της συμφωνίας» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η ατζέντα

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ έχει φέτος ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της  Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και  η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα.

Σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, έχουν καταθέσει πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Μπαράζ επαφών Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και ραντεβού με Γκουτέρες στη Ν. Υόρκη

Οι επαφές του πρωθυπουργού

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σήμερα στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Αμερικής), ο πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση, με τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ακόμα επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.

Συμμετοχή στο δείπνο του Αμερικανού προέδρου

Αύριο Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ την Παρασκευή

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

naftemporiki.gr