Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Νέοι τριγμοί με το βλέμμα στο συνέδριο

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι προτάσεις Κασσελάκη για αλλαγές και το κείμενο των 87 για δημοψήφισμα

Σαρωτικές αλλαγές στη δομή του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του φθινοπώρου πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 5 προτάσεις για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης προβλέπουν:

  • Ενεργοποίηση δημοτικών επιτροπών.
  • Κατάργηση νομαρχιακών επιτροπών και ενεργοποίηση περιφερειακών επιτροπών μελών.
  • Αντικατάσταση της κεντρικής επιτροπής με το εθνικό συμβούλιο μελών με 201 μέλη που θα συνεδριάζουν δύο φορές τον χρόνο.
  • Αντικατάσταση της πολιτικής γραμματείας με το πολιτικό συμβούλιο μελών, με τη συμμετοχή 21 μελών.
  • Εθνική συνέλευση μελών (τακτικό συνέδριο) κάθε 3 χρόνια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την πρόταση «87» μελών για τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων τον Οκτώβριο αναφορικά με τις αλλαγές στο καταστατικό και τη δημιουργία μεγάλου φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Στ. Κασσελάκης: Τραγέλαφος οι συμπράξεις διά της συγκολλήσεως

Κατά την τοποθέτησή του, ο Στέφανος είπε μεταξύ άλλων ότι ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα, αναφερόμενος στην προοπτική συμπράξεων στην κεντροαριστερά με διαδικασίες που δεν θα προέλθουν από τα «κάτω προς τα πάνω», χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως «τραγέλαφο».

Κασσελάκης: Τραγέλαφος οι συμπράξεις διά της συγκολλήσεως

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μικροεπεισόδιο σημειώθηκε όταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θύμιος Γεωργόπουλος συζητούσε με τους δημοσιογράφους για θέσεις που διατυπώθηκαν για τα οικονομικά του κόμματος. Κατά την ίδια πηγή, ο Στέφανος Κασσελάκης του είπε ότι αυτό που κάνει παραβιάζει το καταστατικό, με τον κ. Γεωργόπουλο να απαντά ότι μιλά ακριβώς για τα σημεία της ομιλίας του μέσα στη συνεδρίαση.

Το κείμενο των «87»

Πριν την ομιλία του κ. Κασσελάκη, η εσωκομματική «αντιπολίτευση» έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο, προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου.

Στο κείμενο ασκείται έντονη κριτική στον κ. Κασσελάκη για σειρά ζητημάτων, όπως τη μη σύγκλιση των συλλογικών οργάνων, την προεκλογική εκστρατεία, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και την υπονόμευση του κόμματος, όπως υποστηρίζουν.

Όπως αναφέρουν στο κείμενό τους «ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, προτείνουμε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη – χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν – δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ ;». Δημοψήφισμα με διαφάνεια και διασφαλισμένες διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού προτείνουμε να κατατεθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν και αυτές από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άμεσα και όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών μας σε ένα καταστατικό Συνέδριο.

Ν. Παππάς: Συζήτηση χωρίς απολυτότητες

«Αποτελεί τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων» ανέφερε στην εισήγηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Νίκος Παππάς.

Για την προοπτική της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν έχει θεμελιωθεί ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμέλια μιας εκλογικής συνεργασίας. Το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο. Η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες».

Θ. Θεοχαρόπουλος: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό

Κριτική στον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη και στις επιλογές του, άσκησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Στις εκλογές πήραμε 3 ποσοστιαίες μονάδες και 340.000 ψήφους λιγότερες από το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα που πήραμε πριν έναν χρόνο και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην προέδρου», ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ε. του κόμματος που δεν συνεδρίασε ποτέ από το Συνέδριο έως σήμερα. Πήγαμε στις ευρωεκλογές με αποφάσεις μόνο του προέδρου. Συνεπώς αντικειμενικά οι ευθύνες του αρνητικού αποτελέσματος αφορούν κυρίως τον ίδιο. Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες τα αρνητικά αποτελέσματα χρεώνονται και τα θετικά πιστώνονται».

Ακολούθως ανέφερε: «Τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα. Αναρτήσεις με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής ‘με έναν διακόπτη’ όπως το “μαύρο” της ΕΡΤ. Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι».

Αναφέρθηκε «στο κείμενο που καταθέσαμε τα δεκάδες μέλη της Κ.Ε. και προτείνουμε δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε να πάρει πρωτοβουλίες το κόμμα ώστε ενεργά και πρωταγωνιστικά να συμμετέχουμε στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, χωρίς διάλυση των κομμάτων, με στόχο έναν μεγάλο φορέα του προοδευτικού χώρου. Το θέλει η κοινωνία και η βάση».

Έκλεισε καλώντας τα στελέχη «να προχωρήσουμε μπροστά για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Χωρίς ανασφάλειες να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους του κόμματος. Το ζητάμε δεκάδες μέλη της Κ.Ε. του κόμματος. Είναι κρίσιμο θέμα αν θέλουμε να κερδίσουμε τη ΝΔ».