Skip to main content

Λευτέρης Αυγενάκης: Ποινή μομφής και αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις της Βουλής

Ο Κ. Τασούλας τόνισε ότι «η συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη ήταν απαράδεκτη»

Τον αποκλεισμό του Λευτέρη Αυγενάκη από τις συνεδριάσεις της Βουλής για 15 ημέρες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Κωνσταντίνος Τασούλας, στον απόηχο του επεισοδίου του βουλευτή εις βάρος υπαλλήλου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο κ. Τασούλας καυτηρίασε σε όλους τους τόνους τη συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη. Τόνισε, δε, ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να υπερασπίζονται το κύρος του κοινοβουλίου.

«Η συμπεριφορά του συναδέλφου Λευτέρη Αυγενάκη, στον χώρο του αεροδρομίου, ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως για αυτήν τη συμπεριφορά αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν τη συγγνώμη από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει την στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίον και υπηρετούμε», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την κύρωση αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση «εφαρμόζοντας τις αρχές που πηγάζουν από το στοιχειώδες πειθαρχικό δίκαιο του Κανονισμού μας, και ιδιαίτερα το άρθρο 77 του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται ότι ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτού είναι η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών». Όπως σημείωσε, «η Βουλή είναι κορυφαίος πολιτειακός θεσμός, και η συμπεριφορά αυτή, που όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει, είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού, διότι, τον υπονομεύει. Είμαι αναγκασμένος να επιβάλω στοιχειωδώς, στον κύριο Αυγενάκη, την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά, και του αποκλεισμού που προβλέπει ο Κανονισμός από τις επόμενες εργασίες του Κοινοβουλίου (δύο εβδομάδες).

Διαγραφή Αυγενάκη

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Λευτέρης Αυγενάκης διαγράφεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε τον Λευτέρη Αυγενάκη στην επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ με αίτημα τη διαγραφή του. Μετά την προβλεπόμενη παροχή εξηγήσεων η επιτροπή θα επικυρώσει την ανωτέρω εισήγηση.

Οι σφοδρές αντιδράσεις και οι εξηγήσεις σε Καλαφάτη

Το επεισόδιο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας νωρίτερα το περιστατικό είχε επισημάνει: «Λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”, δεν γίνονται αποδεκτές από τον πρωθυπουργό».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευτέρη Αυγενάκη και του ζήτησε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του. Εξηγήσεις ζήτησε από τον πρώην υπουργό και ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι. Η συνάντηση ήταν σύντομη και ο κ. Αυγενάκης αποχώρησε κατά πληροφορίες εκνευρισμένος και χωρίς να κάνει την όποια δήλωση.

Η καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

Τη συμπεριφορά Αυγενάκη καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Να αποπέμψει και να διαγράψει τον Λευτέρη Αυγενάκη κάλεσε τον πρωθυπουργό η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βούλα Κεχαγιά. 

Η συγγνώμη του δεν πείθει, τόνισε από την πλευρά του και το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές, είναι προϊόν αλαζονείας και έχουμε χρέος να τις απομονώσουμε γιατί ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής».

«Αφού ο κ. Αυγενάκης δεν βρίσκει την πύλη εξόδου του αεροδρομίου, ας βρει τουλάχιστον την ‘πύλη εξόδου’ της βουλής αν έχει στοιχειώδη ευθιξία», σχολίασε δηκτικά και το ΚΚΕ.