Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε το απόγευμα τςη Τρίτης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στο συνέδριο του Εconomist.
Αναφορικά με τις ελληνικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Είχαμε θέσει ένα στόχο που δεν τον πετύχαμε.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, δεν είναι μόνο η κούραση από τις συνεχόμενες εκλογές και η αποχή. Οι πολίτες μας έστειλαν μέσω ευρωεκλογών ένα μήνυμα, όπως ας πούμε για την ακρίβεια».
«Αλλά την ίδια στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, οι ευρωεκλογές δεν άλλαξαν τις βασικές πολιτικές ισορροπίες.
«Η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη, έχουμε εντολή τεσσάρων χρονών να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να προσεγγίσουμε με την Ευρώπη με μια επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων
«Δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Πολλοί αμφέβαλαν και στην προηγούμενη αναμέτρηση, αλλά έκαναν λάθος και θα κάνουν λάθος ξανά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για τις μεταρρυθμίσεις. «Το μήνυμα που έχουμε είναι να στρωθούμε στη δουλειά και να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία εκλεγήκαμε», πρόσθεσε.
Η Ευρώπη στη μέση
Ερωτηθείς για τις αμερικανικές εκλογές και τη θέση Ελλάδας και Ευρώπης έναντι αυτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε:
«Όσο και να με πιέσετε δεν θα κάνω σχόλια για τις αμερικανικές εκλογές για λόγους που ελπίζω καταλαβαίνετε. Συνεργάστηκα άλλωστε τόσο με τον Πρόεδρο Τραμπ όσο και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν»
Σημείωσε ωστόσο ότι οι μεγάλες αποφάσεις που ελήφθησαν (και) από την υφιστάμενη αμερικανική κυβέρνηση είχαν κυρίως προτεραιότητα την Αμερική.
Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα η Ευρώπη μπορεί να προσαρμοστεί, τόσο απέναντι σε κάποια μέτρα του αμερικανικού προστατευτισμού όσο και στην -κρατικά επιδοτούμενη- ανταγωνιστικότητα της κινεζικής οικονομίας.
«Εμείς στεκόμαστε στη μέση. Και αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Και βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα της ασφάλειας, και πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για την Ήπειρό μας».
Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το πως εκτιμά ότι θα εξελιχθεί η συνεργασία του με τον κατά τα φαινόμενα νικητή των βρετανικών εκλογών Κιρ Στάρμερ σε αναφορά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε χειρότερα» είπε χαριτολογώντας ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την ακύρωση της συνάντησής του με τον Ρίσι Σούνακ προ δύο ετών και πρόσθεσε ότι προσδοκά σε μία εποικοδομητική συνεργασία με τον Βρετανό πρωθυπουργό.
«Και αυτό θα μπορούσε να έχει θετικές συνέπειες στην πολυετή ελληνική αποστολή για την επιστροφή των Γλυπτών», όπως είπε
Εξέφρασε δε την ελπίδα του η (νέα) βρετανική κυβέρνηση να μπορέσει να ενθαρρύνει μία πιθανή συμφωνία της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο.
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση