Οι χθεσινές ηχηρές παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο τάραξαν τα νερά της γαλάζιας παράταξης προκαλώντας ποικίλες εσωκομματικές συζητήσεις.
Η πύρινη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και το δριμύ – και εφ’ όλης της ύλης – κατηγορώ που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης, αλλά και τα προειδοποιητικά μηνύματα του Κώστα Καραμανλή ιδίως στα εθνικά θέματα, ήρθαν να προστεθούν στις γκρίνιες στελεχών της Ν.Δ. για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της Ν.Δ., τροφοδοτώντας εκ νέου τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα περί επιστροφής στις ρίζες της παράταξης.
- Διαβάστε τις ομιλίες των κ. Καραμανλή και Σαμαρά:
Αντ. Σαμαράς για Κ. Μητσοτάκη: Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος
Π. Μαρινάκης: Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να διατηρήσουν χαμηλά τους τόνους και επιμένουν στη γραμμή «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή λιτή ανακοίνωση κυβερνητικών πηγών.
Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αποδομήσει την κριτική που ασκήθηκε χθες στις κυβερνητικές επιλογές, από το βήμα της εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο. «Εκπροσωπούμε μια κυβέρνηση με πολύ ισχυρή εντολή που έλαβε πριν ένα χρόνο, και θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, με πρόγραμμα που θα δώσει ανάσες στους πολίτες, και αυτό ενδιαφέρει και τον κόσμο» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. Πρόσθεσε δε πως είναι πολύ μεγάλο λάθος να συγκρίνουμε «μήλα με πορτοκάλια», εκλογές με ευρωεκλογές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε πως στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου ελήφθησαν σημαντικά μηνύματα που πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν. ε φόντο τις αιτιάσεις του Αντώνη Σαμαρά για παραγκωνισμό της ιδεολογίας της παράταξης και απαξίωσης των βουλευτών της Ν.Δ. ο Παύλος Μαρινάκης υπεραμύνθηκε της «λελογισμένης στρατηγικής διεύρυνσης που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντοτε με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ.».
«Η συντριπτική πλειονότητα προέρχονται από το κόμμα, όπως εγώ» παρατήρησε, υπενθυμίζοντας ότι 15 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση στα πέντε χρόνια της κυβέρνησης, όπως αποχώρησαν και κοινοβουλευτικά, καθώς όλοι αξιολογούνται με βάση το αποτέλεσμα.
Απέκρουσε παράλληλα τα «φίλια πυρά» για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα, λέγοντας πως η κυβέρνηση ασκεί υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς όμως κορώνες και λαϊκισμό». «Η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πιο ισχυρή σε διπλωματικό επίπεδο και στην άμυνα» αντέτεινε.
Αδ. Γεωργιάδης: Θα ήταν αλαζονικό εκ μέρους μου να σχολιάζω τις απόψεις Σαμαρά – Καραμανλή
Για τις εξελίξεις στο εσωκομματικό σκηνικό κλήθηκαν να τοποθετηθούν και άλλα κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να κλείσουν το θέμα.
«Παγίως λέω ότι θα ήταν αλαζονικό εκ μέρους μου να σχολιάζω τις απόψεις Σαμαρά – Καραμανλή» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ. «Και οι δύο τιμήθηκαν από την παράταξή μας με την εκλογή τους στην προεδρία του κόμματος και τιμήθηκαν από τον ελληνικό λαό εκλεγόμενοι πρωθυπουργοί» πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς έχουν διατρέξει μια μεγάλη διαδρομή.
Μ. Βορίδης: Κανένα εσωτερικό πρόβλημα στη Ν.Δ.
Αλλά και ο υπουργός Μάκης Βορίδης, απέφυγε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών, απορρίπτοντας πάντως τον ισχυρισμό ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί υπονομεύουν τον κ. Μητσοτάκη.
«Δεν βλέπω να έχει εσωτερικό πρόβλημα η ΝΔ, βλέπω μια συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα. Βλέπω μια κοινοβουλευτική ομάδα με τις σκέψεις της, τους προβληματισμούς της, με τις συνεισφορές της και σωστά. … Η απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα στην Ν.Δ. είναι όχι» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.
Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Αντ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία
Αντίθετα, αιχμηρό ήταν το σχόλιο της Ντόρας Μπακογιάννη, για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. «Ήταν δύο τελείως διαφορετικοί λόγοι» δήλωσε κληθείσα να σχολιάσει τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών. «Ο Καραμανλής έκανε μια ανάλυση για την Ευρώπη και τα εθνικά θέματα, πράγματα για τα οποία συμφωνούμε όλοι. Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία, ότι ‘δεν με παίζουνε’. Περίπου αυτό ήταν το μήνυμα που κατάλαβα εγώ» είπε.
«Το να πεις τη Ν.Δ. του 41% την πιο φοβική και μικρή Ν.Δ…. εντάξει… Υπάρχει ένα μέτρο πάντα σε αυτά που λες. Είναι η άποψή του, την καταθέτει» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα «γιατί τώρα», καθώς η Ν.Δ. διανύει τον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε: «Θα ήθελε ενδεχομένως να κάνει την κριτική του μετά το 41% στις εθνικές εκλογές, αλλά τότε δεν μπορούσε να την κάνει. Τώρα, αναμφισβήτητα επειδή το πολιτικό σύστημα χτυπήθηκε στις ευρωεκλογές και υπάρχει μεγάλη αναταραχή στα άλλα δύο κόμματα θεωρεί ότι είναι το μομέντουμ στο οποίο μπορεί να προχωρήσει και εκείνος στην κατάθεση των δικών του απόψεων. Με γεια του με χαρά του, δεν πειράζει».
Αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία και την κριτική του Αντώνη Σαμαρά, σχολίασε: «Επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εξωτερικών τότε Ευάγγελος Βενιζέλος – εξ ονόματος της κυβέρνησης Σαμαρά – μίλησε στον ΟΗΕ και είπε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του γεωγραφικού προσδιορισμού, erga omnes, όπως ακριβώς είναι η πάγια θέση της Ελλάδας, από την ημέρα που εμείς κάναμε το Βουκουρέστι. Να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία, αυτή είναι μία πραγματικότητα και δεν αλλάζει. Ας έλεγε στον κύριο Βενιζέλο “εγώ είμαι πρωθυπουργός της χώρας, εγώ δεν δέχομαι σύνθετη ονομασία και πρόσεχε μην το πεις”».