Skip to main content

Κ. Καραμανλής: Αδιανόητο το συνυποσχετικό για Χάγη που θα θέσει σε κίνδυνο χωρικά υδάτα και κυριαρχία

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μηνύματα για τα εθνικά θέματα αλλά και την πορεία της Ευρώπης από τον πρώην πρωθυπουργό

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό».

Με αυτή τη φράση ο Κώστας Καραμανλής, έβαλε ουσιαστικά, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο το απόγευμα της Δευτέρας, τις δικές του κόκκινες γραμμές σε μια τέτοια προοπτική. Η κυβέρνηση, κατά την σχεδόν πάγια πρακτική της, τοποθετήθηκε μέσω πηγών του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνοντας ότι δεν σχολιάζει ομιλίες πρώην πρωθυπουργών, αναφερόμενη βεβαίως και στην προηγηθείσα ομιλία Σαμαρά.  

O κ. Καραμανλής αναφερόμενος εμμέσως στην πολιτική των «ήρεμων υδατων» σημείωσε: «Υφέρπει πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου».

Απειλεί ευθέως Ελλάδα, Κύπρο

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «ηγεμονικές τις βλέψεις της Τουρκίας» και μίλησε για «συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της Αγκυρας γα διεύρυνση της ατζέντας, ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Σχολίασε δε με νόημα τα εξής: «Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

Ο κ. Καραμανλής αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα ευρωπαϊκά θέματα ασκώντας και πάλι κριτική στη ευρωπαϊκή οικονομική «ορθοδοξία», ενώ αναφερόμενος στη μετανάστευση είπε ότι «δυναμιτίζει την κοινωνική ειρήνη και ομαλότητα».

Για την ρωσική εισβολή και τη στάση της Ευρώπης, σημείωσε:

«Η κατηγορηματική και ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επαρκεί ως δικαιολογία για την υιοθέτηση όλο και πιο επιθετικής και άκαμπτης στάσης σε ό,τι αφορά την διαχείριση και την διαιώνιση του πολέμου. Αντί η Ευρώπη να πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στην βάση των συμφωνιών του Μίνσκ, συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά».

Πηγές Μαξίμου: «Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών»

Κριτική και στο Ισραήλ

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη κρίση στη Μέση Ανατολή σημειώνοντας: «Το αυθύπαρκτο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνά του και την απόκρουση τρομοκρατικών δράσεων της Χαμάς δεν το απαλλάσσει από τις ευθύνες του να αποφεύγει ενέργειες σε βάρος άμαχων Παλαιστινίων. Ούτε βέβαια από τις ευθύνες του στην υπονόμευση της μοναδικής λύσης που υπάρχει, της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους».

Απαιτείται αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στον «κίνδυνο αύξησης της έντασης, ακόμα και ανάφλεξης, στα Δυτικά Βαλκάνια» ενώ επεσήμανε την ανάγκη σταλεί ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα και τα Σκόπια: «Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες. Με την πρόσθετη υπενθύμιση ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί», τόνισε.

Ωρα επείγοντος συναγερμού

Όσον αφορά στα ποσοστά αποχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο κ. Καραμανλής σημείωσε:

«Όταν η αποχή φθάνει στο 60%, όταν 6 στους 10 των εκλογέων απέχουν, όπως δυστυχώς συνέβη και στην δική μας χώρα, δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά ώρα επείγοντος συναγερμού. Αυταπάτες ούτε χωρούν ούτε συγχωρούνται. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία όσοι πολίτες επιλέγουν την αποχή εκφράζουν δια αυτού του τρόπου την δυσαρέσκεια τους και την ενόχλησή τους. Και μάλιστα όχι προς ένα μόνο συγκεκριμένο κόμμα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό της η αποχή ισοδυναμεί με συνολική απόρριψη του πολιτικού συστήματος και της μορφής που παίρνει η δημόσια ζωή».