Skip to main content

ΠΑΣΟΚ: Κούρσα 100 ημερών για την προεδρία με 5 -μέχρι στιγμής- μονομάχους

(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος, Αποστολάκη και Κατρίνης ανακοίνωσαν ότι κατεβαίνουν στην κούρσα - Το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών

Με τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη προεκλογική μάχη που θα κορυφωθεί με τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στις 6 Οκτωβρίου, με δευτερο γύρο στις 13 Οκτώβρη, εφόσον χρειαστεί.

Χθες επισημοποιήθηκαν οι τρεις πρώτες υποψηφιότητες: αυτές των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα και Παύλου Γερουλάνου, ενώ σήμερα προστέθηκαν στο παζλ των υποψηφίων η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης, που ανακοίνωσαν επίσης ότι κατεβαίνουν στην κουρσα. Ανοιχτό παραμένει την ίδια ώρα το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλοι «μονομάχοι» στον δρόμο προς τις κάλπες, καθώς οι εσωκομματικες εξελίξεις «τρέχουν». Κατά τη χθεσινή παρέμβασή της στην Κεντρική Επιτροπή η Νάντια Γιαννακοπούλου εξάλλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το «τιμόνι» του κόμματος, λέγοντας πως θα είναι «παρούσα στην πρώτη γραμμή» και πως θα αγωνιστεί «για τις παρακαταθήκες, της αρχές και τις αξίες μας, για να πάμε την χώρα μπροστά, για να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα».

Σε τροχιά εκλογών το ΠΑΣΟΚ: Οι υποψήφιοι, τα «καρφιά» και όλα όσα συνέβησαν στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κ.Ε.

Με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας έδωσαν και το στίγμα του πολιτικού πλαισίου, βάσει του οποίου θα αναμετρηθούν στην εσωκομματική μάχη.

Σε υψηλούς τόνους η ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη

Στη χθεσινή ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλακης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους διαμηνύοντας πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε έναν διαλυτικό διχασμό». Ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να γίνει «πρόεδρος υπό ομηρία από κανέναν». Ο Νίκος Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα έναντι των αμφισβητιών και των εσωκομματικών του αντιπάλων σημειώνοντας ότι «από την Κυριακή των ευρωεκλογών, ξεκίνησε ένα πρωτοφανές δημόσιο χαρακίρι της παράταξης». Στρέφοντας τα βέλη του προς τους επικριτές του έκανε λόγο για εμμονή κάποιων να μετατραπεί ο εσωκομματικός διάλογος «σε μία πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών».

ΠΑΣΟΚ: Εσωκομματικές εκλογές 6 Οκτωβρίου εισηγήθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης

Χάρης Δούκας: Να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη

Με τη φράση «δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι γι’ αυτό είμαι εδώ και ζητώ την στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη, να νικήσει τη Ν.Δ. όπως στην Αθήνα», ο Χάρης Δούκας επισημοποίησε χθες την κάθοδό του στην κούρσα.

Κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Δούκας ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων, είτε χάσει είτε κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία. Απαντώντας εμμέσως στις αιχμές εναντίον του ξεκαθάρισε πως «δεν αναζητούμε έναν μεσσία αλλά μια ηγεσία που θα ενώνει». «Μόνος του δεν μπορεί κανείς, αλλά χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης», υπογράμμισε.

Χάρης Δούκας: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – «Ζητώ την στήριξή σας»

Παύλος Γερουλάνος: Να διεκδικήσουμε μαζί τη διακυβέρνηση της πατρίδας

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χθες και ο Παύλος Γερουλάνος, ζητώντας να ηγηθεί «της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού» αλλά και της ευθύνης «να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια και να την πείσουμε».

«Ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας. Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ: Ο Παύλος Γερουλάνος κατέθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός

Μιλένα Αποστολάκη: Χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα στην πορεία προς τη νίκη απέναντι στη Ν.Δ.

Η πρώτη γυναικεία υποψηφιότητα για την ηγεσία ήρθε σήμερα το πρωί, με την ανακοίνωση της Μιλένας Αποστολάκη, ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Σε δήλωσή της, η κ. Αποστολάκη τονίζει πως «η επανεκκίνηση είναι αναγκαία, αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή». «Είναι χρέος απέναντι στον δημοκρατικό κόσμο που ασφυκτιά από τη δεξιά διακυβέρνηση, την δραματική αύξηση των ανισοτήτων, την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την επίθεση στο κράτος δικαίου και την αδιαφάνεια» αναφέρει, προσθέτοντας πως «αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης και αυτή η πολιτική πρέπει και μπορούν να ηττηθούν».

«Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας. Αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, όπως επεσήμανα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και γι’ αυτόν θα αγωνιστώ» δηλώνει, συμπληρώνοντας: «Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του».

Επισημαίνει ακόμη πως «στην πορεία προς τη νίκη απέναντι στη Ν.Δ., χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία».

Μιλένα Αποστολάκη: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Μιχάλης Κατρίνης: Στόχος το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο αίτημα για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

Στο κάδρο των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ προστέθηκε σήμερα και ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. «Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μία πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει. Μια πρόταση ρήξης και ελπίδας. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η λύση θα έρθει από την πολιτική. Μια πρόκληση που έχει μία προϋπόθεση. Τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών» προσθέτει ο κ. Κατρίνης στην ανακοίνωση της υποψηψφιότητάς του.

Μιχάλης Κατρίνης: Ο 5ος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη των εσωκομματικών διαδικασιών που κατέθεσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι κάλπες για την ηγεσία θα στηθούν στις 6 Οκτωβρίου και στις 13 του ίδιου μήνα, εφόσον χρειαστεί. Οι υποψηφιότητες και οι πολιτικές θέσεις όλων θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε και «ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο» με debate μεταξύ των υποψηφίων.

Τους συσχετισμούς στον δρόμο προς την κάλπη θα κρίνουν οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν στο προεκλογικό σκηνικό μεταξύ των υποψηφίων και των στελεχών του Κινήματος.