Skip to main content

Γιατί άνοιξε από «γαλάζιους» η συζήτηση για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου - Αλλά η ονοματολογία έχει ανοίξει

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από την πήχη που είχε βάλει, έχουν αυξηθεί οι γαλάζιες φωνές που ζητούν στενότερη προσέγγιση ενός παραδοσιακού ακροατηρίου του κόμματος. Κατά την διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. βουλευτές εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει επιστροφή στις ρίζες.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν βουλευτές που θα έβλεπαν θετικά την επιλογή ενός προσώπου με κεντροδεξιό προφίλ για την Προεδρία της Δημοκρατίας και άνοιξαν την σχετική συζήτηση.

Υπενθυμίζεται πως πριν τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, είχε σημειώσει «έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της και θα παραμείνω σε αυτό». Ωστόσο το θέμα δεν είχε κλείσει και το τελευταία διάστημα έχουν αυξηθεί οι σχετικές συζητήσεις  στα γαλάζια πηγαδάκια, με βουλευτές να τοποθετούνται και δημόσια

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Νότη Μηταράκη πως «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Νομίζω είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει».

Την ίδια στιγμή συζητήθηκε και μια αναφορά του βουλευτή Γιώργου Βλάχου στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος φέρεται να είπε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση του σε θέματα που δεν έχουν εξηγηθεί αναλυτικά (αναφορά που φαίνεται πως πηγαίνει και στη συζήτηση για την Προεδρεία της Δημοκρατίας).

«Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι κάποιος, ο οποίος μπορεί να ενώσει και να συνθέσει» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του  ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Προσέθεσε πως «η παράταξη διαθέτει πρόσωπα που έχουν κατά καιρούς, και όποτε έχουν κυβερνήσει, αποδείξει στην πράξη ότι μπόρεσαν να υπηρετήσουν εθνικούς σκοπούς πολύ καλύτερα από κομματικούς»

Από την πλευρά του ο Μίλτος Χρυσομάλλης σημείωσε πως ιστορικά «όσοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας προέρχονταν από την πολιτική, πρόσφεραν κάτι πολύ παραπάνω στο θεσμό από αυτούς που δεν προέρχονταν από την πολιτική. Ίσως πρέπει να πάμε σε επιλογές προσώπων που να προέρχονται από την πολιτική». Μάλιστα σε ερώτηση αν θα μπορούσαν να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ο  Αν. Σαμαρά ή ο Κ. Καραμανλής απάντησε «προφανέστατα», λέγοντας πως «και πολιτικοί από τον άλλο χώρο θα μπορούσαν αλλά κι εμείς έχουμε πάρα πολλούς από την παράταξη μας».

Πρώιμη θεωρεί τη συζήτηση η κυβέρνηση

Η σεναριολογία έχει πάρει φωτιά και στα πηγαδάκια συζητούνται ήδη ονόματα, όπως για παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του Παναγιώτη Πικραμμένου  ή του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.

Ωστόσο από την κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν τη σχετική συζήτηση – θεωρούν πως είναι νωρίς – και να εστιάσουν σε μια σειρά άλλων θεμάτων της επικαιρότητας. «Είναι μια εξαιρετικά πρόωρη συζήτηση. Δεν είναι ωφέλιμο, έξι μήνες, ίσως και περισσότερο, να συζητάμε για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σε αυτή την συγκυρία πάντως στο κυβερνών  κόμμα θέλουν να επικεντρωθούν στην επόμενη μέρα και επιχειρείται μια φυγή προς τα εμπρός. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι πόρτες είναι ανοιχτές και ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σειρά επαφών με βουλευτές (ανά 20 άτομα), ενώ έρχονται και αλλαγές στους γενικούς γραμματείς.

ΑπάντησηΠροώθηση
Προσθήκη αντίδρασης