Skip to main content

Ώρα ΠΑΣΟΚ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή – Μάχη Ανδρουλάκη με Δούκα και άλλους μνηστήρες

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στις 11:00 η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Τι αναμένεται να προτείνει

Κρίσιμες αποφάσεις για τις εσωκομματικές εξελίξεις θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζει σήμερα, Κυριακή, το πρωί.

Λίγο πριν από τις 11:00 άρχισε η προσέλευση των στελεχών. Οι εργασίες θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, περίπου στις 12:00. Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και να καταθέσει τη δική του πρόταση για το πότε θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη της ηγεσίας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης «βλέπει» ως πιθανό μήνα διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβριο.

Απέναντί του έχει τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στον οποίο έχει εκφράσει τη στήριξή του και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Οι μνηστήρες

Ο κ. Δούκας έχει προτείνει κάλπες τον Νοέμβριο. Δεν είναι, ωστόσο, ο μόνος πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Τα χαρτιά του αναμένεται να ανοίξει σήμερα και Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του, αλλά έχει υπογραμμίσει ότι θα λάβει την τελική του απόφαση, αφού ανακοινωθούν επισήμως οι διαδικασίες. Το πιθανότερο πάντως είναι να τον δούμε στην κούρσα.

Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι επίσης μεταξύ των προσώπων που ακούγονται έντονα, αλλά δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει τις προθέσεις του. Η Άννα Διαμαντοπούλου θα μπορούσε επίσης να είναι μεταξύ των διεκδικητών. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν και η μόνη γυναίκα στην κούρσα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις όλων των κορυφαίων στελεχών και των λεγόμενων «μνηστήρων» όχι μόνο για τον χρόνο των εσωκομματικών εκλογών, αλλά για τις πολιτικές θέσεις, την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τη στάση στο ζήτημα των συνεργασιών.

Τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Interview, που διεξήχθη για λογαριασμό του politic.gr η συντριπτική πλειονότητα (το 72,2%) τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το 25% εμφανίζεται αρνητικό.

Στο ερώτημα ποιον θα ψηφίζατε για πρόεδρο σε περίπτωση εσωκομματικών εκλογών οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δίνουν την πρωτιά στον Χάρη Δούκα, ο οποίος προηγείται του Νίκου Ανδρουλάκη με βραχεία κεφαλή. Αρκετά κοντά τους είναι και ο Παύλος Γερουλάνος.

Ειδικότερα ο κ. Δούκας λαμβάνει ποσοστό 21,5%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 20,9% και ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος με 18,4% και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 13,7%. Ο τελευταίος έχει βέβαια αποσυρθεί από την κούρσα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 11,9% δηλώνει αναποφάσιστο, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (9,9%) απαντά πως θέλει για πρόεδρο άλλο πρόσωπο.