Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: Η ανοιχτή ρήξη Κασσελάκη – Τσίπρα, τα «μαύρα ταμεία» και οι υπόνοιες παραίτησης

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εμφύλιος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Σε μετωπική Κασσελάκης - Τσίπρας

Εκρηκτικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, προμηνύεται ραγδαίες εξελίξεις το προσεχές διάστημα. Από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, θέλησε με μία ανάρτηση να απαντήσει στις φωνές αμφισβήτησης, αλλά και να απευθυνθεί στον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα.

Σε μία μακροσκελέστατη ανάρτηση τη νύχτα της Παρασκευής προς ξημερώματα Κυριακής ο κ. Κασσελάκης κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον πρώην πρόεδρο του κόμματος για υπονόμευση. Αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι η μομφή αυτή θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, έσβησε την ανάρτηση και τρία λεπτά αργότερα ανέβασε μία άλλη με το ίδιο σχεδόν περιεχόμενο, αλλά μία αλλαγή: Αντί για υπονόμευση έκανε λόγο για «παιχνίδια».

«Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, σταμάτα την υπονόμευση και στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια μου», έγραφε η πρώτη ανάρτηση, που διεγράφη.

 «Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου  χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή». «Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια», τόνιζε στην ανάρτηση που αντικατέστησε την πρώτη. 

«Αν δε έχει ήδη παραιτηθεί, ας το κάνει»

Τα γράψε – σβήσε φαίνεται να όξυναν έτι περαιτέρω τα πνεύματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Αναφερόμενος στη μακροσκελή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη έκανε λόγο για «παραληρηματικό κείμενο», που δυσκολεύτηκε να καταλάβει και το οποίο φαίνεται να αφήνει υπόνοιες ακόμη και για παραίτηση.

Σχολίασε ότι για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε κινήσεις από τις ΗΠΑ, μέσω αναρτήσεων, χωρίς συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα και υπογράμμισε την ανάγκη μετά και την εξέλιξη αυτή να δοθεί ο λόγος στη βάση του κόμματος. Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να παραιτηθεί, απάντησε χαρακτηριστικά: «Αν δεν έχει ήδη παραιτηθεί ο κ. Κασσελάκης, θα πρέπει να το κάνει».

Τα σκληρά λόγια Τσίπρα

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι της μακροσκελούς ανάρτησης του κ. Κασσελάκη είχε προηγηθεί η οργισμένη απάντηση Τσίπρα στις κατηγορίες περί μη στήριξης της Αυγής, στην οποία γινόταν λόγος για χυδαιότητα στη διαχείριση ενός ευαίσθητου ζητήματος.

«Η αγωνία των εργαζομένων στα ΜΜΕ του κόμματος δεν μπορεί να γίνεται φτηνό εμπόρευμα για εσωκομματική κατανάλωση», ανέφεραν κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα, ως απάντηση σε δημοσιεύματα ότι μετά την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» και την έκκληση Κασσελάκη για ενίσχυση εκείνης δεν ήταν μεταξύ όσων έσπευσαν να ανταποκριθούν.

«Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα», πρόσθεσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Η απάντηση για τα «μαύρα ταμεία» και η προειδοποίηση για μπουρλότο

Για αυτοκαταστροφικές εξελίξεις έκανε λόγο ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, σχολιάζοντας τις αναρτήσεις Κασσελάκη. «Δηλαδή βάζουμε μπουρλότο», προειδοποίησε.

«Ο κ. Κασσελάκης δεν αντέχει την κριτική, δεν αντέχει την άλλη άποψη. Και προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ποιανού κόμματος ήρθε να ηγηθεί» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο  πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι ώθησε τον κ. Κασσελάκη να πυροβολά τα πόδια του και να μιλάει για μαύρα ταμεία, κάτι που είναι γνωστό σε όλους ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται;, αναρωτήθηκε και συνέχισε:

«Για να έρθουν ολιγάρχες να σου δώσουν μαύρο χρήμα ή είσαι στην κυβέρνηση και κάνεις χατιράκια, μοιράζεις χρήμα από Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κτλ ή είσαι αντιπολίτευση και ψηφίζεις ευνοϊκά για τους ολιγάρχες που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους».

«Εάν έχει στοιχεία ας πάει στον εισαγγελέα. Αν και ο ίδιος προσπάθησε να τα μαζέψει», κατέληξε.