Skip to main content

ΝΔ: Τα παράπονα των γαλάζιων, η κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά και οι σκέψεις για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δεν αποτελεί μυστικό πως ένα τμήμα των γαλάζιων βουλευτών θέλει μια στροφή στα δεξιά - Και αυτό περιλαμβάνει και τις επιλογές για... Πρόεδρο Δημοκρατίας

Το πρόσφατο αποτέλεσμα της κάλπης– όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει – άνοιξε μια συζήτηση στους «γαλάζιους» για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα. Μάλιστα στην πεντάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος – όπου μίλησαν 37 βουλευτές – υπήρξε κριτική (ενίοτε αιχμηρή) σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και δεν έλειψαν τα παράπονα για μια σειρά θεμάτων.

Οι βουλευτές που τοποθετήθηκαν αναφέρθηκαν στην ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος και στην πλειοψηφία τους τόνισαν την ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες και για στενότερη προσέγγισης της παραδοσιακής βάσης. Δεν αποτελεί μυστικό πως ένα τμήμα των γαλάζιων βουλευτών θέλει μια στροφή στα δεξιά και δεν βλέπει με καλό μάτι τις πολιτικές…  μεταγραφές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Οι διαφωνίες βουλευτών για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (που πέρασε από την Βουλή πριν από μερικούς μήνες) εκφράστηκαν και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μάλιστα «γαλάζιοι» εκτιμούν πως το γεγονός πως το θέμα κυριάρχησε στην επικαιρότητα για τόσο μεγάλο διάστημα απομάκρυνε συντηρητικούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Πάντως από την κυβέρνηση δεν θέλουν να μπουν σε μια συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρξει στροφή προς τα δεξιά ή να ενταθεί το άνοιγμα στο κέντρο και μιλούν για μια πορεία μόνο μπροστά. Όσον αφορά τα περί επιστροφής στις ρίζες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει μάλλον ότι οι ρίζες του έχουν ξεραθεί, ενώ, αντίθετα, όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε μάλλον και οι ρίζες δικαιώνουν τον ρόλο τους» και επεσήμανε «οι  ρίζες δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους. Υπάρχουν για να κρατούν τελικά το δέντρο γερό και ακμαίο».

Ανοιχτές πόρτες ζήτησαν οι βουλευτές

Δεν έλειψε η κριτική στη συνεδρίαση της Κ.Ο. από βουλευτές για το γεγονός πως δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Οι βουλευτές εστίασαν στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως μίλησαν για την ανάγκη στοχευμένων παρεμβάσεων στο πεδίο της ακρίβειας αλλά και στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι πόρτες θα είναι ανοιχτές και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ένα γύρο επαφών με βουλευτές (σύμφωνα με πληροφορίες οι συναντήσεις θα είναι ανά είκοσι άτομα). Παράλληλα έρχονται αλλαγές και στους γενικούς γραμματείς.

Φούντωσαν τα σενάρια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δεν περνά απαρατήρητο πως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ανοίξει και την συζήτηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη πως «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Νομίζω είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει».  Σε ανάλογο κλίμα για μια κεντροδεξιά υποψηφιότητα φαίνεται πως είναι ήδη περίπου 20 «γαλάζιοι».

Η σεναριολογία έχει πάρει φωτιά και στα πηγαδάκια συζητούνται ήδη ονόματα (για παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του Παναγιώτη Πικραμμένου ή του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα). Από την κυβέρνηση  βέβαια θέλουν να κλείσουν τη σχετική συζήτηση – θεωρούν πως είναι νωρίς – και να εστιάσουν σε μια σειρά άλλων θεμάτων της επικαιρότητας. «Είναι μια εξαιρετικά πρόωρη συζήτηση. Δεν είναι ωφέλιμο, έξι μήνες, ίσως και περισσότερο, να συζητάμε για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Το «ραντεβού» Καραμανλή – Σαμάρα

Τα βλέμματα στρέφονται στην κοινή εμφάνιση που πρόκειται να κάνουν ο Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί θα μιλήσουν τη Δευτέρα  στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο εκδήλωσης για το βιβλίο του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη, «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». 

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα «γαλάζιο» ραντεβού που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο πως είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσουν  οι δύο πρωθυπουργοί στην ίδια εκδήλωση. Να σημειωθεί εδώ πως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είχαν δώσει το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, ωστόσο είχαν επιλέξει να μην πάρουν τον λόγο. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα εκπέμψουν.