Skip to main content

Β. Μακεδονία: Ξαναφούντωσε το «μέτωπο» της ονομασίας – Πώς απαντά η Αθήνα

REUTERS/Ognen Teofilovski

Η ηγεσία της γειτονικής χώρας επανέρχεται στην ρητορική του παρελθόντος επίμονα και συστηματικά

Ένα πολύτιμο κεκτημένο που είχε η ελληνική εξωτερική πολιτική μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς εξαλείφθηκε το «αγκάθι» του ονόματος και δεν ήταν πλέον στην ατζέντα των προβλημάτων σε όλες τις επίσημες συνομιλίες, φαίνεται ότι επανέρχεται καθώς η ηγεσία της γειτονικής χώρας επανέρχεται στην ρητορική του παρελθόντος επίμονα και συστηματικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υποχρεώνονται στα επίσημα φόρα να καταγγείλουν την παραβίαση της Συμφωνίας από την πλευρά της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας.

Γ. Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει άλλο όνομα για οποιαδήποτε χρήση πέρα από το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας

Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μίτσκοτσκι -όπου μόνο κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας και όχι στην ομιλία του αναφέρθηκε στο συνταγματικό όνομα «Βόρεια Μακεδονία»– η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάφσκα επανήλθε και μίλησε πάλι για «Μακεδονία».

EPA/GEORGI LICOVSKI

Ειδικότερα εχθές η κ. Σιλιάνοφσκα  συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου».

Ενώ ταυτόχρονα η κ. Σιλιάνοφσκα έκανε σχετική ανάρτηση και στον δικό της λογαριασμό στο Χ (πρώην twitter), μιλώντας για «Μακεδονία».

Ο Κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι τα Σκόπια θα χάσουν το ευρωπαϊκό «τρένο»

Ο Κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε έτσι να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής ηγετών της ΕΕ, εχθές, λέγοντας χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του – και δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι αποκάλεσε Σκόπια την γείτονα ότι «πήρα την πρωτοβουλία και ενημέρωσα του συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία, για το γεγονός ότι τόσο η Πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα, πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση, κάτι το οποίο αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενημέρωσα, λοιπόν, τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη- οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη».

Δριμεία κριτική ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Όμως νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις της Σιλιάνοφσκα άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για διαλλακτική στάση απέναντι στις προκλήσεις της χώρας. «Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφυπνισθεί επιτέλους από τον διπλωματικό λήθαργο στον οποίον έχει περιέλθει και να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα, προκειμένου η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να βρεθεί αντιμέτωπη προ των ευθυνών της, οι οποίες αφορούν τόσο την ενταξιακή της διαδικασία στην ΕΕ, όσο και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την Συμφωνία των Πρεσπών βάσει αμερικανικής νομοθεσίας του 2021» ανέφερε η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας:

«Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει επιτέλους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει, προκειμένου η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφωθούν επιτέλους με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο και να σταματήσουν να επιδίδονται σε έναν ανέξοδο και ψευδεπίγραφο εθνικισμό. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία, φέρει βαρύτατες ευθύνες για την ζημία που έχει προκαλέσει στα εθνικά μας συμφέροντα, στο όνομα της ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, αποφεύγοντας όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».

«Απάντηση» ΥΠΕΞ προς κάθε κατεύθυνση

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε θέσει το θέμα στη Σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ και ουσιαστικά απαντώντας σήμερα και στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη  άγνοια της ιστορίας. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έθεσε ήδη αναλυτικά υπ’ όψιν των ομολόγων του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τις σχετικές παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει. Επιπλέον, το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης. Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονίας που  αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου».