Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Επιχείρηση «γοητείας» με στόχο τη θυμωμένη Μελόνι

OLIVIER HOSLET/Pool via REUTERS

Θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό η Μελόνι την κατ' αρχήν συμφωνία της περασμένης εβδομάδας;

Σε «επιχείρηση γοητείας» με στόχο να αρθεί το πρόβλημα (της οργισμένης) «Τζόρτζια Μελόνι» προχώρησαν ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς προ της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, η οποία θεωρεί ότι «αποκλείστηκε» από τη συζήτηση επί της συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, είναι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο το κεντρικό πρόσωπο της σημερινής Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη σημερινή σύνοδο κορυφής, οι έξι διαπραγματευτές, από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, συμφώνησαν να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διένειμαν τις δύο άλλες βασικές θέσεις μεταξύ των Σοσιαλιστών (Αντόνιο Κόστα) και των Φιλελεύθερων του Renew (Κάγια Κάλας).

Παρεξήγηση;

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι το εξής: Θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό η Μελόνι την κατ’ αρχήν συμφωνία της περασμένης εβδομάδας;

Αυτό ακριβώς προσπαθούν να αποφύγουν οι ηγέτες ιδίως δε όσοι είχαν ρόλο διαπραγματευτή.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ που είναι και ο επικεφαλής διαπραγματευτής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Κανείς δεν σέβεται την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι και την Ιταλία περισσότερο από εμένα».

Ο ίδιος ανάφερε ότι η δυσαρέσκειά της βασίζεται σε μια παρεξήγηση, προσθέτοντας: «Μερικές φορές χρειαζόμαστε συγκεκριμένες πολιτικές πλατφόρμες για να διευκολύνουμε τη διαδικασία».

«Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ιταλία»

Και κατέληξε: «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ιταλία και δεν υπάρχει απόφαση χωρίς την πρωθυπουργό Μελόνι«.

Σημειωτέον ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το διορισμό του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απαιτεί ομοφωνία, αλλά θα θεωρούνταν μεγάλη οπισθοδρόμηση εάν ένα μεγάλο, ιδρυτικό κράτος – μέλος όπως η Ιταλία αντιτασσόταν στην πρόταση.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπραγματευτής επίσης του ΕΛΚ, είχε παρόμοιο τόνο, λέγοντας ότι ήταν «εύλογα αισιόδοξος» για μια συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα.

Αναφορικά δε με την Τζόρτζια Μελόνι, σημείωσε

«Τρεις πολιτικές οικογένειες συζητήσαμε και εκπονήσαμε μια πρόταση. Στο τέλος της ημέρας, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει την απόφαση. Πρόκειται για μία πρόταση που αντικατοπτρίζει την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου.

Να επισημάνω για μία ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται για μια κλειστή διαδικασία. Ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να αποκλείσουμε ή να προσβάλουμε οποιονδήποτε. Προσωπικά σέβομαι πολύ την Τζόρτζια Μελόνι, την πρωθυπουργό της Ιταλίας. Είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι βέβαιος ότι θα καταπιαστούμε με όλα αυτά τα ζητήματα και τους προβληματισμούς στις συζητήσεις που θα έχουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Συμφωνία για Ουκρανία

Στο πλαίσο αυτό η συμφωνία για την Ουκρανία που ήδη υπεγράφη περνά σε δεύτερη μοίρα, καίτοι το βασικό θέμα στην ατζέντα.

Η συμφωνία υπεγράφη από την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ και τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία και στον λαό της την απαραίτητη πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη για όσο χρονικό διάστημα και εντατικά χρειάζεται».

EPA/POOL OLIVIER HOSLET / POOL

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσρων. Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία ή εξαπολύσει νέα επίθεση, θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις εντός 24 ωρών κατόπιν αιτήματος και των δύο πλευρών. Στη συνέχεια θα συζητηθεί η πιθανή υποστήριξη, για παράδειγμα μέσω παραδόσεων όπλων.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για στενότερη συνεργασία μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ και της Ουκρανίας και για την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και της παραπληροφόρησης.

Η ΕΕ υπόσχεται μονομερώς να συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, παραδόσεις όπλων και εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών