Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Ευελπιστώ να γίνει αποδεκτή η πρόταση για Φον ντερ Λάιεν, Κάλας και Κόστα 

(REUTERS/Johanna Geron)

«Σημαντικό οι διεργασίες για τις ηγετικές θέσεις στην Ε.Ε. να ολοκληρωθούν εντός Ιουλίου - Έχω μεγάλη εκτίμηση για την Τζόρτζια Μελόνι - Η διαδικασία δεν αποκλείει κανέναν»

Την ελπίδα να γίνει αποδεκτή η πρόταση για τον ορισμό των Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας στις ηγετικές θέσεις της Ε.Ε. εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες εντός του Ιουλίου.

«Οι τρεις πολιτικές οικογένειες, του ΕΛΚ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι έχουν συμφωνήσει να προτείνουν για τις θέσεις αυτές, για την προεδρία της Κομισιόν την κ. Φον ντερ Λάιεν, για την προεδρία του Συμβουλίου για 2,5 χρόνια τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων την κ. Κάγια Κάλας. Ευελπιστώ ότι οι επιλογές αυτές θα γίνουν αποδεκτές από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να ακολουθήσει η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σημαντικό όλες οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός Ιουλίου ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχω μεγάλη εκτίμηση για την Τζόρτζια Μελόνι – Η διαδικασία δεν αποκλείει κανέναν»

Ερωτηθείς σχετικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «αυτή δεν είναι μια διαδικασία που αποκλείει οποιονδήποτε» και «δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, είτε να προσβάλει κάποιον». Δήλωσε ακόμη πως ο ίδιος προσωπικά τρέφει πολύ μεγάλη εκτίμηση για την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. «Η Ιταλία είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την Ε.Ε.. Είμαι βέβαιος λοιπον πως όλα αυτά τα ζητήματα και τυχόν ανησυχίες θα εκφραστούν και θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας» πρόσθεσε.

Το επόμενο σημαντικό ζήτημα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι η στρατηγική ατζέντα για την επόμενη 5ετία για τα σημαντικά ζητήματα πολιτικής στην Ε.Ε. «Όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των συνόρων, στην ανάγκη για αμυντική συνεργασία, στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Το κείμενο θα αποτελέσει έναν οδηγό για την Κομισιόν την επόμενη 5ετία» δήλωσε.

«Έργο-φάρος» η δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την κοινή πρόταση που έχει διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, «ενός έργου-φάρου που θα μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία», όπως υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών (Κυριάκος Μητσοτάκης-Ντόναλντ Τουσκ, Όλαφ Σολτς-Πέδρο Σάντσεθ, Εμανουέλ Μακρόν-Μαρκ Ρούτε) των τριών πολιτικών ομάδων που έχουν την πλειοψηφία (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών για κοινή πρόταση στήριξης του Αντόνιο Κόστα για την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των τριών ομάδων εν όψει της σημερινής συζήτησης των 27 και η οποία επιδιώκεται να καταλήξει σε αποφάσεις, κάτι που δεν κατέστη εφικτό στην πρώτη σχετική άτυπη συζήτηση των ηγετών στις 17 Ιουνίου.

Στην ατζέντα των ηγετών βρίσκεται ακόμη η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., η οποία θα δώσει τον τόνο της στρατηγικής κατεύθυνσης για την επόμενη πενταετία και στην οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

naftemporiki.gr