Skip to main content

Βρυξέλλες: Οι ηγέτες των 27 αποφασίζουν για τα ανώτατα αξιώματα στην Ε.Ε.

Πηγή φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα, Κάγια Κάλας έχουν ευρεία στήριξη - Αλλά η Ιταλία εμφανίζεται οργισμένη.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής.

Η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν, σύμφωνα με τις Συνθήκες, την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την θέση Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική, αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα και αύριο, 27 και 28 Ιουνίου.

Η κοινή πρόταση ΕΛΚ, Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών (Κυριάκος Μητσοτάκης – Ντόναλντ Τουσκ, Όλαφ Σολτς – Πέδρο Σάντσεθ, Εμανουέλ Μακρόν – Μαρκ Ρούτε) των τριών πολιτικών ομάδων που έχουν την πλειοψηφία (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών για κοινή πρόταση στήριξης του Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των τριών ομάδων ενόψει της συζήτησης των ηγετών της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα το μεσημέρι και η οποία επιδιώκεται να καταλήξει σε αποφάσεις, κάτι που δεν κατέστη εφικτό στην πρώτη σχετική άτυπη συζήτηση των ηγετών στις 17 Ιουνίου.

Η οργή της Μελόνι

Οι διαπραγματεύσεις των 6 με τις οποίες κλείδωσαν οι επιλογές των προσώπων προκάλεσαν την οργή της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι. Και τούτο γιατί η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στην οποία ανήκει έχει κερδίσει περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο από τους Φιλελεύθερους – γεγονός που η Μελόνι πιστεύει ότι θα πρέπει να αντανακλάται και στις επιλογές των προσώπων. Αυτή τη στιγμή η φον ντερ Λάιεν αντιπροσωπεύει το ΕΛΚ, ο Αντόνιο Κόστα τους Σοσιαλιστές και η Κάγια Κάλας τους Φιλελεύθερους.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ε.Ε. γραφειοκρατικό γίγαντα, ενώ εγκάλεσε τους ηγέτες των κρατών – μελών ότι θέλουν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι και δεν λαμβάνουν υπόψη την ψήφο των πολιτών στις αποφάσεις τους.

«Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά διαφωνώ», είπε η Μελόνι από το βήμα του ιταλικού κοινοβουλίου σύμφωνα με το Politico.

Το βέτο του Όρμπαν

Εμπόδια εγείρει και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., άσκησε ξανά βέτο χθες, προκειμένου να αποτρέψει κοινή δήλωση της Ε.Ε., με την οποία θα καταδικαζόταν η απόφαση του Κρεμλίνου να απαγορεύσει την πρόσβαση σε 81 ΜΜΕ της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται καταξιωμένα μέσα όπως το γερμανικό Der Spiegel, οι ισπανικές εφημερίδες El Pais και El Mundo, η ιταλική RAI, η γαλλική Le Monde, το γαλλικό πρακτορείο και άλλα.

Η πρόταση για την Άμυνα

Στην ατζέντα των ηγετών βρίσκεται ακόμη η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., η οποία θα δώσει τον τόνο της στρατηγικής κατεύθυνσης για την επόμενη πενταετία και στην οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ε.Ε. μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.