Skip to main content

Παρέμβαση Άγκυρας με αφορμή τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Διάσκεψη για την Ουκρανία

Alessandro della Valle/Pool via REUTERS

Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τους διοργανωτές

Να υποβαθμίσει τη συμμετοχή και παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην πρόσφατη Διάσκεψη της Ελβετίας με αντικείμενο το Ουκρανικό επιχείρησε η Άγκυρα.

Όπως αναφέρει το Middle East Eye, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε στους Ελβετούς διοργανωτές για την συμπερίληψη του Πατριαρχείου στη λίστα των υπογραφόντων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να προστεθεί η (μάλλον αχρείαστη) επισήμανση ότι το Πατριαρχείο συμμετείχε υπό την ιδιότητα του παρατηρητή.

Όπως γνωστοποίησε προ ημερών του ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ Οντσού Κετσελί, η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τους διοργανωτές για την προσθήκη του ονόματος του Πατριαρχείου στους συνυπογράφοντες (κράτη και παρατηρητές) την διακήρυξη.

Ο κ. Κετσελί στην ανάρτησή του σημειώνει: «Η είδηση ότι το Πατριαρχείο συμμετείχε στην Ουκρανική Σύνοδο Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου 2024 με κρατικό καθεστώς και ότι ο Υπουργός μας είχε επίσημη διμερή συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο περιθώριο της Συνόδου δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

Ζητήθηκε εξήγηση από τους διοργανωτές της Συνόδου Κορυφής, Ελβετία και Ουκρανία, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι στη συνέχεια προστέθηκε το όνομα του Ελληνικού Πατριαρχείου ως υπογράφοντος την Κοινή Διακήρυξη, η οποία έγινε αποδεκτή στο τέλος της Συνόδου».

Η στάση που επέδειξε βεβαίως η Άγκυρα έναντι του στάτους με το οποίο συμμετείχε το Πατριαρχείο στην Συνδιάσκεψη μάλλον είναι αποτέλεσμα του γνωστού (και μισαλλόδοξου) υπερβάλλοντος ζήλου, πλην όμως άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος, αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε συμπεριληφθεί εξ αρχής στη μικτή λίστα με κράτη και παρατηρητές της Συνδιάσκεψης.

Ακολουθεί το ανακοινωθέν και η αρχική λίστα των υπογραφόντων.

Το κοινό ανακοινωθέν

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να προκαλεί μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφές και να δημιουργεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις. Συγκεντρωθήκαμε στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου 2024 για να ενισχύσουμε έναν διάλογο υψηλού επιπέδου σχετικά με τις οδούς προς μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Επαναλάβαμε τα ψηφίσματα A/RES/ES-11/1 και A/RES/ES-11/6 που εγκρίθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και υπογραμμίσαμε τη δέσμευσή μας να τηρήσουμε το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής βασίστηκε στις προηγούμενες συζητήσεις που έγιναν με βάση τη Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας και άλλες ειρηνευτικές προτάσεις που είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτιμούμε βαθύτατα τη φιλοξενία της Ελβετίας και την πρωτοβουλία της να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής Υψηλού Επιπέδου ως έκφραση της σταθερής δέσμευσής της για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Είχαμε μια γόνιμη, συνολική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οδούς προς ένα πλαίσιο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να απέχουμε από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, των αρχών της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, και η επίλυση διαφορών με ειρηνικά μέσα ως αρχές του διεθνούς δικαίου.

Επιπλέον, έχουμε ένα κοινό όραμα για τις ακόλουθες κρίσιμες πτυχές:

  1. Πρώτον, οποιαδήποτε χρήση πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να είναι ασφαλής, ασφαλής, προστατευμένη και περιβαλλοντικά ασφαλής. Οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί και εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia, πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια και ασφάλεια υπό τον πλήρη κυριαρχικό έλεγχο της Ουκρανίας και σύμφωνα με τις αρχές του ΔΟΑΕ και υπό την επίβλεψή του. Οποιαδήποτε απειλή ή χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη.
  2. Δεύτερον, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εξαρτάται από την αδιάλειπτη παραγωγή και παροχή τροφίμων. Από αυτή την άποψη, η δωρεάν, πλήρης και ασφαλής εμπορική ναυσιπλοΐα, καθώς και η πρόσβαση σε θαλάσσιους λιμένες στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, είναι ζωτικής σημασίας. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στα λιμάνια και σε όλη τη διαδρομή, καθώς και εναντίον πολιτικών λιμένων και πολιτικών λιμενικών υποδομών είναι απαράδεκτες. Η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει να οπλίζεται με κανέναν τρόπο. Τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα θα πρέπει να παρέχονται με ασφάλεια και ελεύθερα σε ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες.
  3. Τρίτον, όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να απελευθερωθούν με πλήρη ανταλλαγή. Όλα τα απελαθέντα και παράνομα εκτοπισμένα παιδιά της Ουκρανίας, και όλοι οι άλλοι Ουκρανοί πολίτες που κρατήθηκαν παράνομα, πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία.

Πιστεύουμε ότι η επίτευξη ειρήνης απαιτεί τη συμμετοχή και τον διάλογο μεταξύ όλων των μερών. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να προβούμε μελλοντικά σε συγκεκριμένα βήματα στους προαναφερθέντες τομείς με περαιτέρω εμπλοκή των εκπροσώπων όλων των μερών.

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, μπορεί και θα χρησιμεύσει ως βάση για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.

Κατάλογος κρατών και διεθνών οργανισμών που υποστηρίζουν το κοινό ανακοινωθέν:

Αλβανία, Ανδόρα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαρμπάντος, Βέλγιο, Μπενίν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κάβο Βέρντε, Καναδάς, Χιλή, Κομόρες, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Συμβούλιο της Ευρώπης , Συνεταιριστική Δημοκρατία της Γουιάνας, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Εσθονία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γκάμπια, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Κένυα, Βασίλειο της Τόνγκα,  Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαλάουι, Μάλτα, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, Παλάου, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας, Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακική Δημοκρατία, Σλοβενία, Σομαλία, Ισπανία, Σουρινάμ, Σουηδία, Ελβετία, Ανατολικό Τιμόρ, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ουρουγουάη, Ζάμπια

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμμετείχε στη Σύνοδο ως παρατηρητής και υποστηρίζει τις αρχές που διατυπώνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν.